Българският баскетбол, и в частност женското му направление, е съсипван от залози в азиатски компании. До този изовд са стигнали ръководителите на родната федерация след проведените разговори в последните няколко дни по повод информациите, че част от двубоите от А група са “съмнителни. В тази връзка президентът на централата Георги Глушков призна, че да нищи скандала се е заело специално звено на ФИБА Европа. Според него обаче е много трудно да се докаже, че в уговорките влизат баскетболистки, треньори или ръководители на клубове. Причината - залагане чрез подставени лица…

"Oще в началото на сезона се разбрахме с хората от Еврофутбол да не се пускат мачове от А група. Така че те няма как да се играят там. До мен достигна информация, че ако говорим за залагане, то се случва в Азия. Чрез подставени лица е възможно да се правят такива неща. Лошото е, че колкото и да се съмняваме, няма как да го докажем без намесата на прокуратурата. Ще видим какво ще бъде становището на ФИБА Европа. Ако от там потвърдят съмненията, може да привикаме органите на реда да се заемат със случая. Трябва да изкореним тази порочна практика", сподели Глушков.

Легендата допълни, че вече се обсъжда вариант да се въведе изпадащ отбор както при жените, така и при мъжете в НБЛ.

"Може да въведем изпадащ. Ако го направим, да видим как ще се договорят, след като догодина няма да играят в елита. Знам, че много клубове ще скочат на този вариант, но нещо трябва да се предприеме. Още повече че и при мъжете има някои съмнения", допълни шефът на БФ Баскетбол.

"Тема спорт"