Програмата бе представена от кмета Иван Гавалюгов по време на общественото обсъждане на Проектобюджет 2016-та на Община Ботевград, което се състоя вчера. Той съобщи, че за социални дейности в нея са заложени общо 754 000 лева. От тях до 130 000 лева са за еднократни помощи на млади майки. Те ще получават парите до месец, след като внесат необходимите документи в общината. В  тази връзка кметът на общината Иван Гавалюгов съобщи, че през следващата години ще предложи да се променят критериите за изплащане на тези помощи. Той каза, че има идея за това как да бъдат стимулирани  втори раждания на майки с по-високо образование.

За подпомагане на граждани с инцидентно възникнали нужди са заложени 10 000 лв. За стимулиране на даровити деца ще бъдат заделени 5000 лв., които ще се предоставят под формата на еднократни помощи и стипендии.
За подпомагане на ветераните от войната ще бъдат заделени 12 000 лв.

И тази година общината ще задели средства за летен отдих на деца и млади семейства на Черно море. Сумата за тази цел е в размер на 80 000 лева. „Ако има ясни критерии кои, как и къде да почиват, това не е излишен разход. Предстои тези критерии да бъдат уточнени”, посочи Гавалюгов.

За великденски помощи на пенсионери са предвидени до 110 000 лева. Как ще бъдат разпределени тези средства, предстои ОбС да реши. За подпомагане дейността на пенсионерските клубове са определени 10 000 лв. Сумата ще бъде разпределена за съответните дейности така, че по-широк кръг от пенсионери да се възползват от това подпомагане, категоричен бе Иван Гавалюгов.

Общината ще подпомогне и провеждането на традиционния мотосъбор, който тази година ще се състои за седми път. За целта са определени до 5000 лв.
„Бихме подкрепили и други алтернативни културни изяви, стига някой да се нагърби да ги организира”, каза Иван Гавалюгов. Той съобщи, че през настоящата година общината ще задели до 300 000 лева за подпомагане на спортните клубове. 200 000 лева от средствата са за подпомагане на мъжкия баскетболен клуб. „Тази сума ще бъде изплатена в първата половина на годината. За да се изпълнят финансовите ангажименти, поети към състезателите, треньорите и въобще цялата организация, ще са необходими горе-долу още толкова. Има някакви разговори за осигуряване на парите от частни спонсори. Надявам се да се реализират. Идеята е общината да намира такива спонсори за следващите сезони, т.е. тежестта на издръжката на професионалните клубове, специално на баскетболния клуб, да е далеч по-малка, отколкото е в момента”, обясни Иван Гавалюгов. Той допълни, че задачата на Постоянната комисия за работа с децата, младежта и спорта към ОбС е да разпредели по сравнително обективни критерии останалите 100 000 лева между отделните клубове.    
И тази година общината е предвидила 50 000лв. за изкопаване на гробни места и за ковчези.

„С тези средства няма да решим трайно нито един проблем, но в крайна сметка това са възможностите на общината към настоящия момент.Намираме се в едни преходен момент, в който ние не бихме желали да заложим нещо, което не можем да гарантираме, че ще бъде постигнато. Набелязали сме някои мерки, някои от тях са в ход на изпълнение. Няма никакъв проблем в съответните предвидени в закона периоди да направим една реалистична корекция. Тя ще е свързана с това, че ще има повече приходи в община Ботевград и ще можем да коригираме разходите, така че те да бъдат реално изпълнени. Това ще се случи в края на годината”, каза Иван Гавалюгов след представяне на социалната програма.

Кметът даде  разяснения и по проектобюджета. Тази година община Ботевград очаква да постъпят 12 717 122 лева от държавния бюджет, което е повече в сравнение с предходната.  Увеличението идва от общата субсидия за делегираните от държавата дейности, които от 8 996 929 лева за 2015 год. са увеличени на 9 777 722 лева за 2016-та. Това се дължи на факта, че двата центъра от семеен тип за настаняване на деца с увреждания ще се финансират от държавния бюджет. Това обясни кметът Иван Гавалюгов на общественото обсъждане на проектобюджета на общината за 2014 год., което се проведе вчера. Той съобщи, че увеличение от 2% бележат приходите от трансфери за местни дейности. За тази година те са в размер на 2 909 400 лева. Общата изравнителна субсидия също е леко увеличена  - от 1 761 000 лева за 2015-та става 1 797 500 лева. Парите за зимно поддържане също са увеличени - от 169 000 лева за 2015-та на 209 600 лева за 2016 год. Запазена е целевата субсидия за капиталовите разходи – 932 300 лева. Единствено се наблюдава намаление на средствата за издръжка на общинската администрация – от 821 800 лева за миналата год. на 812 200 лв. за тази год. Всички останали пера са увеличени, посочи Гавалюгов.

„И в приходната и в разходната част бюджетът е съобразен с нивото на местните данъци. Те се запазват и през 2016-та год. Планираме обаче промяна в данъчната политика на община Ботевград, тъй като считаме, че има едно несъответствие между събираната такса „битови отпадъци” и нивото на местните данъци. Събира се една прекомерно висока сума от такса "битови отпадъци", която през годите се е харчела за съвсем други дейности. А това е една лоша практика. Със събраните средства са се финансирали разходи, които нямат целеви характер и не отговарят на изискванията на Закона за местните данъци и такси. В тази връзка считаме, че е необходимо, но нямахме технологично време, да наложим една нова данъчна политика. Но през настоящата година, анализирайки резултата от предходните и начина на изпълнение и харчене на средствата, ще предложим промени, и те ща са в посока на намаляване на такса „смет”и съответно някакво аналогично увеличаване на съответните ставки на данъците. Идеята е да не се намалят общите приходи на общината от местните данъци и такси, но те да бъдат много по-разумно и законосъобразно разпределени – т.е. по-висока ставка на местни данъци, по-нисък промил на такса „битови отпадъци”, това каза още Ивана Гавалюгов при обсъждането на проектобюджета. Той съобщи, че тази година заложените средства от продажби на нефинансови активи на общината е в размер на 840 000 лв. Сумата е реалистична, тя ще се разходва за капиталови разходи, посочи Гавалюгов. 

След конкретни разяснения и по Плана на общината за капиталови разходи, думата бе дадена на присъстващите за предложения, мнения и въпроси. Предложенията бяха протоколирани. Те ще бъдат внесени за обсъждане на заседанието на ОбС,  което ще се проведе на 26 януари. Тогава съветниците ще дебатират и гласуват бюджета за тази година.

На общественото обсъждане на Проектобюджет 2016 присъстваха предимно представители на общинските структури, няколко граждани, много малък брой съветници и само един кмет на кметство – Марин Бончовски – кмет на село Врачеш.