Ще дойде това време да координирам и министрите. Обещавам го на г-жа Етем. Това каза на пресконференция кметът на София Бойко Борисов по отношение на критиките, че не е създал Кризисен щаб, предаде репортер на Агенция „Фокус” . В случая аз не мога да контролирам линейки, полиция, обясни Борисов. Непочтено е поведението на г-жа Емел Етем. Борисов определи изказването на Емел Етем като „нагло и арогантно”. По-голям щаб от това, че кметът с районните кметове са на мястото, няма. Ние имаме постоянно действащ Кризисен щаб. „Хората в това правителство са толкова дебелооки, че си мислят, че дъжд вали. По-голяма обида към премиера, че кметът трябва да координира всичко, няма”, коментира Борисов.
От Столична община са поискали да бъдат изпратени автобуси, с които да транспортират хората. Веднага след инцидента хората са били изкарани на язовира зад Челопечене. По-късно е формиран щаб под ръководството на областния управител Тодор Модев. Оттогава с кмета са се чули вече 2 пъти.
Северната дъга е затрупана с частици от взривовете.
Столичният градоначалник обясни, че е бил на мястото на инцидента към 6.40 часа. Там е имало няколко пожарни и линейки. Около 30 минути след това са дошли военният министър, генерали, началникът на пожарната, представители на прокуратурата, президентът и неговият съветник. Директорът на НСО пък е задължил всички да напуснат района. Емел Етем не е била там. „Ние се опитахме да влезем в района на поделението. Облакът от взира бе толкова голям, че не се виждаше Околовръстният път”, каза Борисов.
Метеоролозите казаха, че димът ще замине на юг. Забавянето от 40-50 минути на официалните власти да дадат становище за вида на боеприпасите е създало напрежение. По думите на Борисов заедно с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев са успокоили гражданите в района. Борисов благодари на Бърза помощ за съдействието.
„Явно в правителството има хора, които в дебелоочието си надминават всякакви граници”, каза Борисов. Той изрази съмнение към начина на съхраняване на боеприпасите от Министерството на отбраната. „Трябва да ни кажат, че тротилът е изгорял, че го няма или че някой го е откраднал – не знам - преди да върнем хората по домовете им”, заяви Борисов.
Бойко Борисов е разпоредил утре експерти на общината да минат на оглед в района. След оценката, която направят, общинската собственост ще бъде веднага възстановена. А щетите по частните имоти ще бъдат компенсирани със средства на общината, предназначени за това. За такива цели са предвидени около 3 млн. лв. Парите ще бъдат дадени на хората, а след това СОС ще гласува подпомагането.
„Хората сега са обезпокоени за имуществото си, а не толкова за имотите си”, коментира Борисов.
Над 1500 души са изведени от Челопечене и 2376 от Чепинци. Подсигурени са 20 тона минерална вода и храна за цялото пострадало население. „Отървали сме се сега с малкия дявол, но изводът, който мога да направя е, че нямаме готовност като държава да се справим при един евентуален терористичен акт”, заяви кметът.
Количеството на обявеният тротил се е променяло на няколко пъти днес. Ако до 18 часа не е получена информация за това дали районът е опасен, за хората, които са там ще трябва да се осигури военнополеви лагер.