Вече публикувахме изказването на Иван Гавалюгов по време на Общото събрание на БК Балкан, което се проведе снощи. Сега ви представяме текста на интервюто с него за Телевизия Ботевград след края на събранието.


Г-н Гавалюгов, как оценявате избора на новото ръководство на БК Балкан?


Действително нямаше никакви предварителни договорки и нагласи кой да влезе в Управителния съвет. Всичко бе импровизирано, както трябва да бъде, според мен. В действителност баскетболните хора в града си избраха баскетболни хора, доказани във времето. Няма нито един бизнесмен, всъщност - има, Николай Пеев и Владимир Иванов, но те не са от такъв мащаб, че със свои средства да осигуряват дори половината от бюджета на клуба.


Между другото, аз съм изключително доволен от този избор. Защото знам, че всички, които са включени в УС, са хора, имащи отношение към баскетбола и биха работили в интерес на БК Балкан.


Що се отнася до подкрепата на Община Ботевград - тя е безусловна и категорична. Т.е. това, което сме го заявили, е включено в проектобюджета за 2016 година и ще бъде осигурено в момента, когато е необходимо на клуба.


Сегашният мъжки отбор, след като вече съм запознат с финансите на клуба, има един дефицит, който не е 300 хил. лева, както бе оповестено преди време, оказа се, че не е толкова голям - около 150 хил. лева. И аз действително разчитам хората, които поеха ангажимент - цитирам думите: "ако сме опрели до сто хиляди лева" - да ги осигурят, аз пък поемам ангажимент да осигуря останалите 50 хиляди. Не от бюджета на общината, а от допълнителни спонсори.


Така че мъжкият отбор на Балкан, което вероятно вълнува голяма част от жителите на общината и по-скоро привържениците на отбора, ще може да бъде запазен в сегашния си вид до края на сезона. Той определено заслужава това. Надявам се и други хора, които заявиха готовност да подпомогнат финансово клуба със 100 хиляди лева, да го сторят, да не избягат от дадената дума. Мисля, че сериозните хора си държат на думите. Гарантирам, че ако те удържат на думата си, аз ще осигуря останалите 50 хиляди, вече с лични контакти. И по този начин ще обезпечим участието на Балкан в този състав до края на сезона.


В средата на февруари изтича трансферният период. Има ли опасност някои от играчите да напуснат?


Отговор на този въпрос мога да дам тогава, когато ясно и категорично пред ботевградската общественост човекът, който заяви, че ще подпомогне отбора със сто хиляди лева - ако се окаже, че те са необходими да се завърши сезона в този състав - си изпълни ангажимента. Ако не го изпълни, ще бъде трудно. Защото ще се наложи новото ръководство на клуба да вземе своите решения съобразно с бюджета, с който разполага. Разбира се, че в случая говоря като кмет, а не като член на УС, какъвто не съм. С което не искам да кажа, че абдикирам. А ще бъда пряко свързан с дейността на клуба не само като кмет, а и като спортен човек. Ще подпомагаме всячески новото ръководство, надявам се отборът да се запази в този си вариант и да не се налагат корекции на бюджета и съответно корекции в състава с оглед на бюджета.


Но пак казвам, това предстои да се коментира с новото ръководство. То трябва да се запознае в детайли със ситуацията, с договорите в клуба, с възможностите за предоговаряне, ако се наложи.


Но отново подчертавам - няма никакви опасения относно финансирането на клуба, ако всеки, който е поел публично ангажименти, ги изпълни. Аз гарантирам, че Община Ботевград ще ги изпълни. (Б. р. - В края на миналата година, когато досегашното ръководство на БК Балкан абдикира от задълженията си и подаде или депозира оставки, Иван Гавалюгов обеща, че общината ще отпусне на клуба 300 000 лева - 100 хиляди до края на календарната 2015, и още 200 000 до края на спортно-състезателния сезон).