Общинският съвет единодушно подкрепи предложението на кмета Иван Гавалюгов общинските части в Младежкия дом, представляващи три обособени обекта, всеки от които със застроена площ от 1014.55 кв.м, 1452.74 кв.м и 1370.75 кв.м, да бъдат обявени за публична общинска собственост. Идеята е обектът отново да се превърне в подходящо място за културни, младежки и обществени дейности.
След като докладва проекта за решение, Иван Гавалюгов обясни, че общината възнамерява да разработи проект, по който да осигури средства на реновиране на Младежкия дом. 


Собствеността на пенсионерските клубове в селата и клуба в ромската махала в Ботевград  да бъде променена от частна в публична, реши местният парламент вчера.


Общинският съвет даде съгласие за отпускане на средства в размер до 21 250 лева  за закупуване на ефирно време в телевизия „Ботевград”. То ще се използва от общинската администрация, общинския съвет и граждани. По предложение на общинския съветник от ГДБОП Стефка Граматикова ще бъде създадена временна комисия, която ще определи схемата  за разпределение на  ефирното време. Решено бе комисията да бъде съставена от четирима общински съветници -  Стоян Иванов – ОББО, Веселка Златева – БСП, Филип Филипов – ГЕРБ и Радослав Маринов – ГДБОП, двама представители на общината и един на кабелния оператор. След уточняване на схемата, общината ще сключи едногодишен договор с кабелния оператор. Продукцията ще бъде на канал „Ботевград”. Този вариант е по-изгоден за общината в сравнение с договорения от предишното общинското ръководство. По думи на кмета Иван Гавалюгов, общината ще спести близо 15 000 лева за годината.


Местният парламент прие доклад за 2015-та година на звено „Вътрешен одит” към общинската администрация. По време на обсъждането, общинският съветник Филип Филипов отправи питане, от което стана ясно, че при проверка на ОП „Боженишки урвич” одиторите констатирали липса на счетоводна информация за периода 1.07 – 31.12. 2009 год. Той попита още как стои въпросът за невнесената сума от продажба на билети за ползване на закрития плувен комплекс. По първия въпрос одиторът Васил Наков не можа да внесе яснота. Явно и за него липсващата документация на почивната база в Боженица е загадка. В отговор на втория Наков обясни, че на плувния комплекс за извършени две проверки през миналата година. При едната е установено, че лисват средства от продажба на билети, а при другата – излишък на средства. Думата за разяснение по случая поиска общинският съветник Йордан Йорданов, който бе управител на комплекса. Той обясни, че става дума за 250 лева, които отчел на шефа на ОП „Балкан” Петко Колев, но пропуснал да вземе касов ордер. Иначе в счетоводната книга имало подпис на Колев, че е получил парите.


Общинският съвет гласува още в плана за одит през настоящата година да бъдат включени търговските дружества ВиК, МБАЛ и Балкангаз, като и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград.
Друго решение, взето на редовното заседание, бе за разполагане на временни търговски обекти в централната градска част за провеждане на изложение „Произведено в България”, което ще започне от 28 януари и ще продължи десет дни.


В дневния ред на вчерашното редовно заседание бе включена докладна за приемане на Правилник за дейността на Обществения съвет по социално подпомагане. И това предложение получи подкрепата на местния парламент.


Общинският съвет гласува предложението на общинския съветник Спасен Ценов за изготвяне и изпълнение на краткосрочна програма за задържане на младите хора и привличане на нови жители на Община Ботевград. Програмата ще бъде изработена от комисия в състав: Спасен Ценов – председател, и членове: Дамян Маринов, Тихомир Найденов, Йорданка Лалчева, Стефка Граматикова и двама представители на общинската администрация, които предстои да бъдат определени. Тя ще бъде подложена на публично обсъждане, което трябва да се проведе до 30 март 2016 год. До края на април Общинският съвет трябва да приеме бюджета на програмата. Срокът за реализирането й е до 30 април 2017 год. До септември същата година трябва да бъдат отчетени резултатите по програмата.


Съветниците подкрепиха и второто предложение на Спасен Ценов – създаване на седемчленна комисия, която до изготви двугодишна стратегия за привличане на инвестиции и изграждане на бранд „Ботевград” като дестинация за инвестиции. Комисията ще оглави вносителят на докладната. В състава й влизат съветниците Цветан Цолов, Тихомир Найденов, Коцо Коцев и Стоян Иванов, както и двама представители на общинската администрация. Стратегията е обвързана с определени срокове: Изготвяне на двугодишна стратегия с конкретни дейности – до 31 март 2016 год.; Публично обсъждане на изготвената стратегия да се проведе до 30 април 2016 год.; Одобрение на стратегията и бюджет за реализиране – до 30 април 2016 г.; Изпълнение на стратегията – до 30 април 2018 г.; Отчитане на резултатите от нейното изпълнение – до 30 септември 2018 год.


Единодушна подкрепа получи предложението на Стефка Граматикова за допълнение на Решение №41/29.12.2015 г., с което се утвърждава План за работа на местния парламент през първото тримесечие на тази година, с още една точка, изискващата всички читалища в общината да представят доклади за дейността си през миналата година, отчети за изразходваните бюджетни средства, включително по решения на Общинския съвет за 2015 год., и програми за дейността си през настоящата година.
„Такова  нещо не  е правено досега. Освен това с юриста на Общинския съвет установихме, че и в наименованията и във вписванията  някои читалища не са изрядни. По Закона за народните читалища на всеки три години трябва се провеждат отчетно-изборни събрания и резултатът от тях да се вписва в съда. Единствено изрядни до момента са читалищата в Ботевград, Скравена и Врачеш. Всички останали имат пропуски в документацията. Също така, като общински съветници, искаме да се запознаем с дейността на читалищата. Ако трябва да помогнем с нещо, да знаем какви са идеите за тяхното развитие”, обясни Стефка Граматикова.


Стефан Ценов и Дамян Маринов бяха избрани за членове на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта. Това решение бе взето още на вчерашното заседание на ОбС.


Местният парламент даде съгласие Община Ботевград да кандидатства пред Фонд „Социална закрила” към социалното министерство с проект „Предоставяне на социална услуга Център за социална рехабилитация и интеграция в Ботевград”. Общият бюджет на проекта е в размер на 23 333.33 лв., а размерът на финансовите средства, за които се кандидатства е 21 000 лв. Изисква се съфинансиране от общината в размер на 10% от общия бюджет.
Проектът предвижда да бъдат обхванати поне 30 потребители – деца с трайни увреждания, които се нуждаят от комплексни дейности, насочени към тяхното социално включване. Планираните дейности по проекта са: организация и предоставяне на услугата Център за социална рехабилитация и интеграция; терапевтични и обучителни - логопедична терапия, възпитателни и обучителни дейности и психологическа подкрепа; психологическа подкрепа; рехабилитация – кинезитерапия  и осъществяване на водна рехабилитация. Общината разполага с база, отговаряща на необходимите изисквания за социална инфраструктура, която се намира на партерния етаж на ОУ „Васил Левски” в Ботевград.


Последната точка от дневния ред, която гласува ОбС,  бе за отпускане на финансови средства в размер до 18 000 лв. за закупуване на софтуер за общинската администрация.