От няколко години насам традиционният празник на Трифон Зарезан се провеждаше на поляната при складовете в Зелин. Тя обаче бе продадено по време на предишното общинско управление. Поради тази причина празникът отново ще бъде организиран в Зелинския манастир „Рождество на Пресвета Богородица”. Връщането на Трифон Зарезан в обителта става с благосклонното съгласие на архиерейският наместник отец Борис и църковното настоятелство при манастира.  
Празникът ще се проведе  на 1 февруари – понеделник, от 11 часа до 14 часа. Той ще започне с тържествен водосвет, който ще бъде отслужен от отец Борис. По традиция ще бъдат избрани Царица на лозята и Цар на виното. Желаещите да участват в надпреварата за втория приз трябва да донесат вино – собствено производство, за дегустация. 
За присъстващите ще има вкусна чорба от овче месо.
Организатори на празника са община Ботевград, дружество „Орханиец” и църковното настоятелство при  манастира „Рождество на Пресвета на Богородица”. Лични средства за празника са дарили двама членове на дружеството – Цветан Цолов и Тихомир Лалов.