Десетки жители и гости на Врачеш днес празнуват Трифон Зарезан. Това е един от тачените празници в селото, тъй като врачежани са най-добрите майстори на бъчви в цяла България. Отлеждат и специален сорт грозде, който е донесен в селото от гурбетчията Янко Гергов през 1875 година. Клонките от асмата той пренесъл в ботушите си, прекосявайки Европа. В негова чест хората във Врачеш нарекли асмата „Янковото”, която се отглежда и до днес. Така се нарича и виното, което произвеждат само във Врачеш.


„Нека всички лозя да са отрупани с плод, да има много вино, за да може и бъчварите да продадат продукцията си” – това пожела кметът на Врачеш Марин Бончовски.


По традиция на Трифон Зарезан във Врачеш определят и най-хубавото вино, произведено при домашни условия. Тази година журито хареса най-много мерлото на Васил Василев. Той сподели, че купува гроздето от Дамяница, Санданско, а виното ври и отлежава в бъчвите, които сам произвежда.


Васил Василев е на 46-години и е потомствен бъчвар. Традиционно той заряза лозето, заедно с Тинка Пеева, която тази година изтегли късмета от питката и стана „Царица на лозята”.


Тържеството на Трифон Зарезан се провежда на ловната база, по пътя за Врачешкия манастир. Сред гостите бе и кметът на общината Иван Гавалюгов, общински съветници и представители на общинската администрация.


Танцьори от врачешкото читалище и певицата Станислава Димитрова зарадваха с изпълненията си празнуващите днес.