През месец април тази година изгърмяха електроуредите на над 20 семейства от Липница. Тогава потърпевшите споделиха пред наш репортер, че причината за случилото са изтънелите проводници на старата електропреносна мрежа, които непрекъснато се преплитали и така до абонатите достигало ток с по-високо напрежение от стандартното.

По инициатива на общинския съветник Павлин Марков, които живее в Липница и е един от потърпевшите, хората изпратиха жалба до компания ЧЕЗ – собственик на елктроразпределителните дружества в Западна България, до Министерството на икономиката и енергетиката и до Комисията за защита на потребителите. В нея те настояваха да се вземат спешни мерки за отстраняване на нередностите по електропреносната мрежа и за компенсации на пострадалите домакинства.

По случая бе разпоредена проверка от Министерството на икономиката. От ведомството изпратиха писмо до Павлин Марков, в което уведомяват за резултатите от нея, както и за предприетите мерки за решаване на проблема. От Министерството съобщават, че до края на юли ще бъде изготвен проект за реконструкция на елктрозахранващата мрежа, включващ изграждане на нова линия с усукан изолиран проводник. На база изготвения проект ще се проведе процедура за възлагане на строително монтажни работи. Предложението на УС на ЧЕЗ е да се впише в ремонтната програма за тази година обект „Реконструкция на клон НН в махала Ломето в с. Липница – уведомяват още от Министерството на икономиката.
В писмото обаче не се споменава кой ще заплати щетите на потърпевшите.