Какво е народно читалище?


Бързата справка в Уикипедия казва, че читалищата водят началото си още от средата на XIXв. Читалището е: "… е типично българска обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност". 
А според чл. 2 от Закона за народните читалища те са “…традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи. В тяхната дейност могат да участват всички физически лица без оглед на ограничения на възраст и пол, политически и религиозни възгледи и етническо самосъзнание. Читалищата са юридически лица с нестопанска цел – т.е. те представляват самостоятелни правни субекти“.


Е да, ама не съвсем!


В първите дни на новата 2016г. над 10 обществено ангажирани личности пожелаха да станат членове на ботевградското читалище. Приемането на заявленията им обаче бе свързано с множество перипетии от типа на „заявлението не е по образец”, „защо не ги подадохте миналата година” и други подобни. Все пак настоящото Читалищно настоятелство /ЧН/ ги разгледа на свое заседание, проведено на 08.02. 2016г., и със 7 гласа „ЗА”, 0 „против“ и 0 „въздържал се“: „…Взе решение относно подадените заявления за членство в НЧ "Христо Ботев 1884" за 2016 г., да бъдат приемани всички подадени заявления, но да бъдат разглеждани от новото читалищно настоятелство, което предстои да бъде избрано и то да вземе решение по тях."!!!


Много странно!!! Каква логика само – излиза, че настоящото ЧН решава „...за 2016 г., да бъдат приемани всички подадени заявления“, но пак ТО решава въпросните заявления „...да бъдат разглеждани от новото читалищно настоятелство, което предстои да бъде избрано...“. Излиза, че действието „приемане“ се извършва преди действието „разглеждане“, при това – сегашното Настоятелство „приема“, но казва на следващото Настоятелство да „разгледа“ неговото решение за приемане....
Такава еквилибристика сигурно и Лютви Местан не може да съчини!


Ние обаче, като лаици, ще се пробваме да я разгадаем - „за спорта“, както се казва, пък ако ще „атовете“ да ритат!


И така, цитираното решение на ЧН привлече интереса ни и с въпроса: Чии са тези 7 гласа при вземането му?  На членовете на Настоятелството, ще кажете!
Логично е, но последният съдебно регистриран /към 26.03. 2013г./ състав на ЧН е следният:
1. Маргарита Кирова /председател/
2. Григорий Гешев
3. Цветан Марков
4. Ралица Томова
5. Николай Иванов
6. Цветелина Николова
7. Деспина Георгиева /секретар/, която между другото е хем член на ЧН, хем секретар, а по Устав ЧН назначава секретаря и според Закона това е конфликт на интереси!!!


Сега внимавайте! Един от 7-те – председателят на читалището г-жа Маргарита Кирова, си подава „изненадващо“ оставката на 11.01. 2016г., което бе широко тиражирано от местните медии. Причината - наложило се е поради възникнали здравословни проблеми на председателя, които възпрепятстват изпълнението на неговите задължения.
Човешко е, разбира се. На всеки може да се случи, НО...
Ако не беше това НО, нямаше да четете тази статия и всичко щеше да остане в рамките на човешкото разбиране, че здравето е преди всичко!
Но за това по-нататък...
Секретарят на читалището – Деспина Георгиева, заяви, че трудовото правоотношение на г-жа Кирова е прекратено веднага след оставката, считано от 12.01. /следващия ден/!
Трудовото правоотношение! С кого? За какво? Като председател на читалището или като заемащ щатна длъжност в него?  Или и двете, защото това са съвсем различни неща!
Настоятелството й е работодател и я освободило, е лаконичният отговор на Д. Георгиева.
Толкова! Повече отговори няма да ви се дадат, та ако ще да ги искате и с официални писма, позовавайки се на законите, даващи ви тези права /чл. 33, ал.2 от ЗМСМА/! Нищо, тогава ще си питаме риторично:


Първо, как става това, след като според Устава на НЧ "Христо Ботев 1884" промените в състава на настоятелството и особено освобождаването на председателя, се извършват единствено от върховния орган на читалището – Общото събрание, а такова не е свиквано от посочената по-горе дата – 26.03.2013г.?!
Второ, след като М. Кирова все пак е освободена /т.е., не се смята вече за председател на читалището и следователно за член на ЧН/, защо е участвала в заседанието на същото това Настоятелство и е подписала протокола му от 08.02.2016г., свидетелстващ за отказа на този етап да се приемат нови членове?! Почти месец след оставката! 


По отношение на решението за този отказ коментарът на секретаря на читалището – Деспина Георгиева, е следният:  „Г-жа Горгачева донася заявления на някакви хора…, това е една вълна, която не знам защо г-жа Горгачева е решила да организира…, получи се една такава ситуация, че г-жа Горгачева е донесла на г-жа Кирова едни заявления, с едни хора, които просто са събрани на случаен принцип, на една маса, на едно кафе”!!!  /Няма да коментираме как по-рано са се събирали нови членове на читалището, когато е било „необходимо“./
Само ще отбележим, че между тези „някакви хора“ /кандидат-членове/ има имена на бивши общински съветници, избирани от ботевградчани за 1, 2 до 4 мандата, както и дарители на читалищната библиотека „Иван Вазов”; синът на Васил Терзийски, за когото ботевградчани знаят колко много е направил за развитието на фолклорното танцово изкуство в града ни; настоящи общински съветници, сред които и председателя на Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности при ОбС – Ботевград – Стефка Граматикова.
Момент!!!
Тук се налага веднага да цитираме Устава на читалището, защото вече „чуваме“ въпроса на внимателно четящите: „А те защо искат да станат точно СЕГА негови членове?“


V. ЧЛЕНСТВО
Чл.10. (1) Членовете на читалището са индивидуални, колективни и почетни.
(2) Индивидуални членове на читалището могат да бъдат лица, които са български граждани. Те биват действителни и спомагателни:
1. действителните членове са лица, навършили 18 години, които участват в дейността на читалището, редовно плащат членски внос и имат право да избират и да бъдат избирани, ако имат членство в читалището най-малко от една година преди датата на събранието;


Сами виждате, че недопускането на нови членове е, меко казано, неразбираемо, защото горната извадка от Устава напълно опровергава опасенията на ЧН, че новите членове могат да променят решенията на предстоящото Общо събрание.
Следва изводът, че става въпрос за много по-сериозни страхове на настоящото читалищно ръководство, страхове, свързани с не толкова народополезната дейност на народното читалище!!!
Но как стои въпросът с реалните, актуалните членове на ботевградското читалище? Кои са в крайна сметка имащите право на глас след броени дни?
На този въпрос отговорът ще е налице именно в понеделник /22.02./, на Общото събрание, защото се оказа, че списъкът с актуалните членове на читалището е документ, попадащ в категорията „квалифицирана информация“, както изобщо всичко, което „на хартия“ трябва да отразява неговата дейност!
Не се смейте, така е! Цитираният чл. 33, ал.2 от ЗМСМА не дава достъп на  общински съветници само до такава! А настоящото ръководство на ботевградското читалище гордо обяви, че няма да даде никаква информация на този етап..., т.е., преди въпросното Общо събрание.
Е, ние сме търпеливи, пък и не остана много време, нали?
Ама ДАЛИ онова, което ще чуем на това – така усърдно защитавано от външни натрапници Общо събрание, ще бъде „квалифицираната информация“, или само подходящата...за обществена употреба?


В аванс обаче ние – лаиците, ще си позволим да споделим следната информация, без да я украсяваме с някакъв епитет:
Държавната субсидия, чрез която се финансират читалищата в нашата община, е на стойност 304 440лв. /такава е била през 2015г., не е променена и за 2016г./ Тя се отпуска от Министерството на културата на база 43 субсидирани бройки, като стандартът за една субсидирана бройка е 7080лв. В него са разчетени средства за дейност, както и за заплати, други възнаграждения и плащания на персонала, осигурителни вноски и издръжка.
Това е, което дава държавата! Да уточним – от 43 субсидирани бройки 31,5 са за ботевградското читалище, което е равно на 223 020лв. за година. Разбира се, тази сума може да покрие наистина само заплатите на персонала му, следователно...Общината трябва да помага! И това е така!
За 2015г. е помогнала с общо 119 117. 30лв., повечето от които по решение на ОбС!
С над 75 000лв. от тях, забележете, са платени задълженията на читалището към „Балкангаз 2000“! Другите са за участия на самодейните състави /но на определени от всичките/ във фестивали в страната и чужбина.
Третото перо, от което се финансира читалището, е наречено „собствени приходи“, но май по-точно е „сив тефтер“ – дарения, членски внос, приходи от реклами, концерти, наеми.... То добре, ама какви са, разберете вие, читалищни членове, понеже имате право да го знаете!!!
Ние ще коментираме само Второто перо: ОбС може да отпуска субсидия, почти равна на държавната, но не може да иска отчет за тези пари, защото някой е решил да си подаде оставката месец и половина преди Общото събрание! Поради заболяване!
Човешко е, казахме го в началото! И по човешки, най-учтиво и своевременно помолихме /и писмено, и устно/ този някой да предостави на ОбС отчета за тези средства във връзка с предстоящо заседание, в дневния ред на което е този въпрос.
Но НЕ! Този някой явно беше зает с по-важни и тайни дела...


Между другото, в Дневния ред на Общото събрание точка 4 гласи: „Удостояване на Почетни членове на Народно читалище „Христо Ботев 1884” – Ботевград. Нали… и Вие се сетихте!!!