Демонстративен мач за хора в инвалидни колички ще се проведе днес непосредствено преди финала за Купа България 2016. В него участие ще взема отборът на София-Балкан, а целта на събитието е да популяризира този нов за България спорт сред обществото и да привлече тяхното внимание и подкрепа.


 През 2015 година отборът по баскетбол за хора в инвалидни колички София-Балкан спечели първо място в първия турнир в този вид спорт за Купата на Столична община. Основната му идея е подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценна интеграция на тези хора. С провеждането на тази среща баскетболните клубове се надяват да привлекат и нови състезатели и съмишленици в своето начинание.  


 Срещата ще започне от 17.00 часа и ще продължи около един час. В 18.30 е финала за Купата, в който ще се срещнат Лукойл Академик и Рилски спортист.  


За баскетболен клуб София-Балкан


Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб „София – Балкан” с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. Той е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти за практикуването на този спорт, както и всички други условия за развитието на отбора, като организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари в този спорт. Целта е популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.