На 09.03.2016г. в СОУ „Христо Ясенов“-Етрополе се проведе международно изследване на гражданското образование ICCS 2016 oт Международна асоциация за оценяване на образователните постижения и Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование.
В извадката, изготвена от Консорциума на ICCS и е представителна за страната, са включени 150 училища. Прогнозният брой на учениците, които ще участват в изследването, е около 3800 ученици.
В изследването участваха учениците от VIII А клас в СОУ „Христо Ясенов“-Етрополе. ICCS 2016 има за цел да проучи по какъв начин младите хора се подготвят за ролята си на граждани. То ще предостави данни за познанията и уменията на учениците, както и за тяхното отношение към гражданското образование.
Учениците от 8 а клас попълниха когнитивен тест и въпросник за тяхното семейство и за това как възприемат гражданството и гражданското образование. Те отговаряха и на въпросник „Регионален модул“, в който бяха поставени въпроси за някои регионални проблеми в Европа.
Изследването проведе Илонка Ценкова- старши експерт ПНЕ в  Регионален инспекторат по образование- София регион в присъствието на международния наблюдател доц. д-р Виолета Стойчева от Великотърновския университет „Св. Св.Кирил и Методий“, Исторически факултет, Катедра „Нова и най-нова история на България“.