Много добри оценки получиха Общинските стратегии за социални услуги на Правец, Ботевград и Етрополе на поредната среща по темата


Правец, Етрополе и Ботевград обсъдиха общинските си социални стратегии с експертите от Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Софийска област за периода 2016-2020 година. Това се случи на третата изнесена среща, посветена на темата, която се проведе в Общинската администрация на Правец.
Форумът беше воден от ресорния Заместник-областен управител г-н Емил Атанасов, а на него присъстваха още г-жа Мая Велкова-Нелчинова – началник на отдел РРЕП при Областната администрация, г-жа Мила Пашова – координатор на проекта „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”, г-жа Елена Андонова – директор на РДСП-София област. Общините бяха представени от експерти и началници на отдели в дирекциите „Социално подпомагане”, отделите „Закрила на детето” и „Хора с увреждания и социални услуги” на местно ниво.
Приветствие към участниците отправи кметът на Правец г-н Румен Гунински, който благодари за възможността Правец да е домакин на срещата и сподели, че в този формат, експертите в сферата на социалните услуги, ще могат да се уверят лично как се работи в общините и какво се предлага за нуждаещите се.
Както и при предходните две срещи, бяха представени приоритетите в социалната сфера, на които експертите препоръчаха общинските администрации да наблегнат в работата си. Бяха презентирани и анализирани и общинските стратегии за развитие на социалната дейност. Впечатлението на членовете на Звеното за мониторинг и оценка бе, че в Етрополе, Правец и Ботевград са разработени изключително добри и адекватни на нуждите на местното население социални услуги. Подготвените общински стратегии те оцениха като амбициозни и професионално направени и изразиха увереност, че всичко, заложено в тях, ще бъде осъществено.
Сред плановете на община Ботевград е разкриването на две нови услуги – Дневен център за деца с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция като почасова услуга. В Правец имат намерение да разкрият ЦНСТ за деца и младежи, ЦНСТ за възрастни хора с умствени увреждания, както и малък дом за стари хора с ниски доходи. Етрополе не предвижда разкриване на нови социални услуги, но от общината ще наблегнат на усъвършенстването на тези, които работят много добре и към момента, каквито са Домовете за стари хора и за обществена подкрепа, Центъра за социална рехабилитация и Домашния социален патронаж.
На срещата стана ясно още, че Общинските стратегиите са отворени и ще бъдат актуализират спрямо нормативната уредба, която предстои да бъде приета със Закона за социално подпомагане.
След срещата, участниците посетиха Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания.
Източник: Областна администрация на Софийска област