Вече пет години компаниите „Елаците-Мед" АД и „Геотехмин" ООД организират инициативи, насочени към духовното израстване и съхраняване на националното самосъзнание на младите хора в общините, в които дружествата осъществяват дейност.


Тази година Елаците-Мед АД и Геотехмин ООД обявяват регионален конкурс за рисунка, съчинение (есе)  и стихотворение за ученици от 1 до 8 клас  в седемте училища-партньори в населени места, в които компаниите развиват дейност, между които са СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ в гр. Етрополе.
„МЕЧТА ЗА СВОБОДА” е темата на конкурса, който е  част от програмата за корпоративна социална отговорност на двете дружества „Култура и национална идентичност”.
Целта на конкурса е да стимулира учениците да се замислят над темата „свобода” и още от ранна възраст да започнат да осъзнават, че мечтата да бъдат свободни може да даде много сила в личен план, но и да помогне за съхраняване на националната гордост и българското самосъзнание в съвременната среда
Конкурсът ще се проведе от 16 март до 15 април 2016 г., като учениците ще се състезават в три възрастови групи – 1-4 клас, 5-6 клас, 7-8 клас. Участниците от всяка възрастова група могат да изберат по една категория, с която да се явят в конкурса – рисунка, съчинение (есе)  или стихотворение.
Творбите трябва да се предадат на учителите, ангажирани с организацията за провеждането на конкурса във всяко едно училище.
Конкурсните работи ще бъдат разгледани от компетентно и независимо жури.
През май класираните на първо, второ и трето място във всяко училище ще бъдат наградени с грамоти и материални награди.
 
Заедно с партньорите на конкурса „МЕЧТА ЗА СВОБОДА" - Националния музей .Христо Ботев" - Калофер и Дирекция на музеите - Копривщица,  представители на „Елаците-Мед" АД и „Геотехмин" ООД  посетиха днес, 29 март, двете Етрополски училища СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“.
Преди началото на срещите учениците получиха по един екземпляр от книжката, посветена на знаковите български поети Христо Ботев и Димчо Дебелянов. И двамата са участници в героични борби на родината, а делото и творчеството им са пропити от мечтата за освобождение - политическо, духовно и лично. Идеята е да накарат учениците да се вгледат в тяхната кауза и пример, които да останат в паметта и в бъдещето.
С увлекателните си разкази представителите на музеите в Калофер и Копривщица Тоня Мичева - екскурзовод на Националния музей „Христо Ботев" в град Калофер, Мария Караниколова и Кунка Неделева - уредници на Дирекция на музеите в град Копривщица представиха биографиите на Христо Ботев и Димчо Дебелянов. В разказите им имаше неща, които не са известни на широката публика. Чрез снимковия материал, който беше прожектиран, учениците надникнаха не само в музеите за двамата родолюбиви българи. „Докоснаха” се до най-нежните струни на душите им. Видяха скъпи реликви и предмети, тяхно притежание приживе: мастилницата и пресата за печатане на вестник „Знаме” на Христо Ботев, войнишкия куфар и манераката на Димчо Дебелянов, книги от и за Димчо Дебелянов, юбилейната монета в памет на Дебелянов. Външният и вътрешния облик на двата музея, изградените паметници на техните майки,
Училищата получиха скъпи подаръци, свързани с Ботев и Дебелянов.
Кулминацията на срещата беше показаното копие от знамето на четата на Христо Ботев и от униформата на ботевите четници. С голям интерес се посрещна разказа за историята на това знаме, което се изнася за първи път от музея в Калофер.
И в двете училища беше облечен по един ученик с тази униформа. Огромна беше радостта на учениците да се снимат за спомен от тази среща, ведно със знамето.


Големи са очакванията на организаторите, тази среща, разказаното и видяното да стимулира учениците да се замислят над темата „свобода" и още от ранна възраст  да започне осъзнаването, че мечтата и волята за свобода може да даде много сила в личен план. Както и да помогне за съхраняване на националната гордост и българското самосъзнание в съвременната среда.
А чрез осъществяването на конкурса да се  подпомогнат усилията на училищата и родителите да възпитават у  подрастващите личности, които могат да отстояват и ценят своята лична свобода и тази на родината си.
И да мечтаят, дори и когато имат свобода, защото пътуването към голямата идея, към съвършенството е безкрайно.