За четвърта поредна година Геотехмин и Елаците-Мед предоставиха възможността за творческа изява на младежи от Софийска област в организирания конкурс за рисунки и писмени творби „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край“.
Учениците от 12 училища, сред които СУ "Хр.Ясенов", ОУ "Хр.Ботев" и ПГ "Тодор Пеев" от Етрополе, проявиха жив интерес към темата. Тя беше посветена на Освобождението от Османско владичество и събитията, свързани с националноосвободителните борби в годините на Българското възраждане. 
В конкурса участваха ученици от 5 до 12 клас. Конкурсните категории „рисунка“ и „писмена творба" събраха общо 181 работи от всички училища. През юни бяха наградени от тричленно авторитетно и независимо жури всички победители, класирани на първо, второ и трето място.
За етрополските участници конкурсът приключи в късния следобед на 5 ноември т.г.
За тях, техните учители по история и директорите на трите училища, в ресторанта на комплекс „Етрополия” беше организирана финалната част на конкурса.
Стартът даде Даниела Теофанова - директор "Връзки с обществеността" в „Елаците-Мед”,, която припомни историята на идеята за проведените до сега конкурси, като благодари за трудолюбието на участниците, помощта от техните учители и родители.
Класираните творби са събрани в луксозна книжка-албум, която беше на разположение на присъстващите на тържеството.  
Талантливите ни момичета и момчета бяха уважени от Марин Маринов - председател на Общинския съвет, Росица Христова - заместник-кмет на Община Етрополе, от инж.Валентин Цацов - директор на Рудодобивен комплекс „Елаците”, Даниела Теофанова - директор "Връзки с обществеността" в „Елаците-Мед”, служители на Геотехмин и Елаците-Мед, директорите на училищата-участници, учители, представители на Общинска администрация, Историческия музей и РК "Традиция" в гр. Етрополе.
В приветствието на инж. Валентин Цацов се казва: „Щастливи сме, че през 2018 г. за четвърта поредна година предоставихме възможност за творческа изява на младежи от Софийска област в организирания от нас конкурс за рисунки и писмени творби „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край“. Учениците от 12 училища проявиха жив интерес към темата, посветена на Освобождението от Османско владичество и събитията, свързани с националноосвободителните борби в годините на Българското възраждане. Вдъхновени от героите и техните идеали, участниците в конкурса претвориха в оригинални художествени произведения и презентации истински съдби и дела на исторически личности, будители и неизвестни хора, допринесли за пробуждането на народа и свободата на България. От страниците на тази книжка ще се насладите на наградените 96 творби, спечелили първо, второ и трето място. В тях оживяват невероятни истории за родолюбие, безкористност, саможертва и вяра.
Благодарим на участниците и училищата-партньори в конкурса….СУ „Христо Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ и Професионална гимназия „Тодор Пеев“ от гр. Етрополе.
Изказваме огромна благодарност и на журито, както и на партньорите от Регионален клон „Традиция“ - гр. Етрополе и гр. Копривщица, които с увлекателните си беседи събудиха интереса на учениците към миналото и каузата на Свободата.” 
Благодарности към организаторите на конкурса отправиха директорите на СУ „Христо Ясенов” – Мила Манчева, ОУ „Христо Ботев” – Иван Иванов и на ПГ „Тодор Пеев” – Десислава Найденова.
С приветствие към организаторите, участниците в конкурса, техните учители и ръководствата на училища се обърна председателят на Общинския съвет-Етрополе Марин Маринов.


Председателят на РК „Традиция” Наталия Цветкова припомни ролята и съвместната им работа с Геотехмин и Елаците-Мед.
Интересен момент от цялостната организация на вечерта беше подреждането на пъзел по картината на Васил Горанов "Пътят към София". Накрая последваха снимките за спомен пред завършената картина-пъзел.
Със своите професионални изпълнения групата танцьори от ТА „Балканска младост” допринесоха за доброто настроение и незабравимото преживяване сред красивата обстановка и подредените по масите вкусотии.