В читалищна библиотека „Иван Вазов” продължават проявите, посветени на Националната инициатива „Маратон на четенeто”. Днес, в присъствието на ученици от ТПГ „Стамен Панчев”, бе представена компютърна разработка на тема: 140 години от избухването на Априлското въстание. Презентацията, изготвена от библиотекар Таня Велева, проследява хронологията на събитията, довели до избухването на Априлското въстание на 20 април 1876 год., дейността на апостолите на въстанието, причините за неговия разгром и значението му за последвалата Руско-турско освободителна война.
Главен библиотекар Людмила Чудомирова благодари на учениците, че са се отзовали на поканата да гостуват днес в градската библиотека, и обясни, че повод за това е Националната инициатива „Маратон на четенeто”, която се провежда от 2 до 23 април в цялата страна.
„В хода на маратона се насърчава четенeто и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура. Библиотеките създадоха прекрасна традиция, която събира хората, за да четат заедно, да обменят мнения и препоръки за книги, да общуват чрез хубавата книга през времето и пространството”, каза Людмила Чудомирова.
Тя отправя покана към всички почитатели на хубавата книга да дойдат на 23 април от 10.30 часа в градинката пред библиотеката, за да се насладят на удоволствието от четеното. Събитието е посветено на Международния ден на книгата и авторското право. То е и част от Националния маратон на четенeто.