До 1 юли всички здравноосигурени лица заплащаха по 2.20 за преглед при личния лекар и зъболекаря. Размерът на таксата вече е променен, но само за пенсионери. По 1 лв. за преглед плащат жените, навършили 60 годи., както и мъжете на 63 год. 

Няма промяна в размера на потребителската такса, заплащана в лечебните заведения за болнична помощ. За всеки ден болнично лечение здравноосигурените граждани следва да заплащат по 2% от минималната работна заплата, установена за страната (т.е. – 4.40 лв.), но за не повече от 10 дни годишно. При лечение в болнично заведение повече от 10 дни в рамките на една година, пациентът не заплаща потребителска такса след 10-тия ден.

Потребителска такса за оказана извънболнична и болнична медицинска и дентална помощ не заплащат:
Деца до 18-годишна възраст и навършилите 18-годишна възраст - до завършване на образованието си (редовна форма на обучение;
Неработещи членове на семейството, регистрирани в Бюрото по труда, независимо дали получават обезщетение;
Военнослужещи на наборна военна служба;
Пострадали при/или по повод на отбраната на страната; 
Ветерани от войните, военноинвалиди;
Социално слаби, получаващи помощи според Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
Граждани без доходи, настанени в домове за социални грижи;
Задържани под стража или лишени от свобода;
Медицински специалисти (завършили медицински училища);
Пациенти със злокачествени новообразувания;
Бременни и родилки до 45 дни след раждането;
Здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с тежка степен на намалена работоспособност, съгласно “Наредба за медицинска експертиза на работоспособността” (обн. ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г.).

На електронната страница на НЗОК, в Приложение № 14 към рубрика “Национален рамков договор 2006” е поместен Списък на заболяванията, при които здравноосигурените граждани са освободени от заплащане на потребителска такса.