Във връзка с Мярка 19 – „Водено от общностите местно развитие /ВОМР/” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 год.Община Ботевград има намерение да участва в учредяване на местна инициативна група на територията на общината. МИГ представлява юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза по смисъла на чл. 2 и чл.38, ал. 1 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.


Сдружението е доброволно, независимо, непартийно и неправителствено демократично обединение на физически и юридически лица, които ще работят за активиране на местната общност на територията на Община Ботевград за изграждане на капацитет, за създаване и прилагане на местна стратегия за развитие, за прилагане и утвърждаване на европейските практики и подходи за децентрализирано развитие чрез селските райони от долу нагоре, включително чрез подхода ЛИДЕР на Европейския земеделски фонд, както и на нормативните актове, свързани с прилагането на ВОМР в периода 2014-2020 год.


Сдружението ще кандидатства и изпълнява проекти по различни донорски програми в подкрепа на местното развитие. Целите и дейностите на МИГ се регламентират от органите на управление – Общо събрание, Управителен съвет, Изпълнителен директор, и програмни документи – Устав, Стратегия за местно развитие и вътрешни правила за прилагането й. Това се посочва в докладната, с която общината иска съгласието на местния парламент да участва в Сдружение с нестопанска цел  „Местна инициативна група”. 


Проектът за решение съдържа още две точки -  кметът Иван Гавалюгов да представлява Община Ботевград на учредителното събрание на сдружението; общината да предостави помещение за седалище на организацията за срок от пет години.