Празничната програма по повод събора на Ботевград започна с изпълнения на духов оркестър „Ботевград”. Последва поздрав на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той честити Великден на гостите и жителите на града, пожела им ведро настроение на днешния ден. Кметът благодари на хората, че с присъствието си подкрепят възкресяването на една забравена традиция и в същото време отхвърлят една дългогодишна порочна практика – празникът да се организира на Разпети петък. Но тъй като често в живота лошото и доброто вървят ръка за ръка, Иван Гавалюгов прикани ботевградчани с едноминутно мълчание да почетат паметта на големия баскетболист Георги Христов – Белята, който ни напусна преди броени дни.


В момента Ловчански митрополит Гавриил отслужва водосвет за здраве на ботевградчани. Той ще извърши и освещаване на 30-метровия козунак, с който дружество „Орханиец” ще почерпи присъстващите на празника. Тук е известният кулинарен експерт Иван Звездев, за да приготви традиционна агнешка супа по своя рецепта. Програмата ще продължи с участието на самодейни фолклорни състави, изпълнители и духови оркестри от цялата община.


Съборът на Ботевград ще завърши във вечерните часове с концерт „Вечните БГ хитове”. В него участие ще вземат Любомира Вушева, Валди Тотев с „Рок Бул”, „Конкурент” с гост-изпълнители: Владо Попа от „Контрол”, Тони Чембъра от „Монолит” и „Обратен Ефект”.


Ръководството на общината благодари на всички, които се включиха в организацията на празника, и на фирмите, спонсорирали събитието. А те са: АПС Манюфекчъринг, Балкангаз-2000, МВБУ, Никсметал Груп, Теда-М, Начев ООД, Атлантис Нет, Накмаш 97, Пайплайф България, Булсан, Ангелов 68, Виваком, Валбе-С-Стаменов, Кауфланд България и Fibank.