Влизането в Асоциацията по ВиК – София област определя възможността на Община Ботевград да кандидатства за финансиране подмяната на водопроводната мрежа в населените места. Първите два проекта вече са готови. Ако те бъдат одобрени, със средствата по тях ще бъде подменен водопровод в Ботевград и Скравена. Това съобщи управителят на общинска фирма "ВиК Бебреш" Цветозар Гаврилов. Той сподели още, че в изготвянето на проектите участват проектант с опит в тази сфера и служители на общинското дружество. 


Проектът за Ботевград включва хидравличен модел на ВиК мрежата в града, който дава представа за потреблението на вода и необходимото налягане в определените райони на града, плюс подмяна на основния водопреносен пръстен -  ф300 в основната си част. Той върви по ул. „Захари Стоянов”, част от ул. „Божко Божилов”, ул. „Александър Стамболийски”, ул. „Цар Самуил”, част от ул. „Славейков”, пресича река Стара река, улуците „Витиня” и „Раковски”, по ул. „Александър Батенберг” –от ул. „Цар Самуил до ул. „Плиска”. По този проект се предвижда подмяна на второстепенни отклонения по: ул. „Ал. Батенберг” – от ул. „Божко Божилов” до ул. „Цар Самуил”, ул. „Цар Самуил” – от ул. „Дико Илиев” до ул. „Ал. Батенберг”, ул. „Дондуков”, ул. „Ал. Батенберг” – от ул. „Цар Самуил” до ул. „Плиска” , бул. „България”, бул. „Цар Освободител” – от ул. „Хан Аспарух” до края на града.


Дейностите по проекта ще се изпълняват безископно с цел ограничаване щетите по пътната инфраструктурата. 


„При реализацията на този проект градът ще бъде разделен на пет зони. Във всяка ще има водомерен възел, за да може да се следи потреблението. Когато има разлика между общите водомери и централния водомер, ще търсим откъде идва тя”, обясни управителят на ВиК. 


Първият проект за подмяна на водопровод в Ботевград ще бъде на стойност около 1 800 000 лв. Разработката ще бъде внесена за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството до края на месеца”, съобщи още Цветозар Гаврилов. 


Проектът за Скравена е изготвен по програмата за развитие на селските райони. Първата част, по която се предвижда изграждане на довеждащ водопровод до селото, вече е внесена за съгласуване в общината, а втората – за подмяна на водопроводната мрежа, ще бъде напълно готова до 27 май. 


„Ако този проект бъде одобрен, с реализацията му ще приключи подмяната на водопровода в селото. Така Скравена ще стане първото населено място в Община Ботевград с изцяло подменена водопроводна мрежа, каза управителят на общинското дружество „ВиК Бебреш”. – По проекта се предвижда подмяна на водопровода от новоизградената пречиствателна станция до новото трасе. Незнайно защо там старият етернитов водопровод – около 500 метра, не е подменен. На две улици, на които е подменен водопровода, също са оставени по 200-300 метра стар етернитов водопровод. Нямам обяснение за това. Тези участъци са включени в проекта, както и места, на които ще бъдат построени къщи”, допълни Цветозар Гаврилов. 


В момента ВиК изготвя хидравличен модел и на Трудовец, за да имаме готовност своевременно да започнем разработването на проект за подмяна на водопровода в селото. Вероятно ще има такава възможност по програмата за развитие на селските райони, а другата ще бъде по програми за ремонт на улици. „Преди да се извърши ремонт на съответната улица, задължително се подменя водопровода по нея”, обясни управителят на ВиК. 


„По форумите често пишат, че по време на предишното управление на общината са били изготвени проекти за подмяна на водопроводната мрежа. След като встъпих в длъжност, заварих само едни – за довеждащ водопровод от пречиствателната станция във Врачеш. Проектът обаче е оставен в забвение. За да се възобнови разрешителното за строеж, всичко трябва да тръгне отначало… По отношение на реализирания проект за подмяна на част от водопровода в Скравена, фактите красноречиво говорят,  че той е изготвен на принципа: На тази улица ще има, на онази – няма да има. Във всяко населено място сме предприели необходими действия, за да можем максимално бързо да изготвим проектни предложения, с които да осигурим финансиране за подмяна на водопровода”, каза в заключение Цветозар Гаврилов.