На 4-ти юни Община Ботевград активно ще се включи в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно”. От общинска администрация са определили най-замърсените местности, които институции и граждани - доброволци да почистят в деня на кампанията. 


Сред определените е  местността "Мухалница" - обявена за защитена местност със Заповед № 328/8.05.1992г. на Министерството на околната среда. В землището на местността се намира природната забележителност "Жабешко блато". Наречено е така заради уникалната ежегодна миграция на планинска жаба(Rana Temporaria), която се размножава в блатистата местност. 


В почистването на пътя около местността ще се включат вицешампионите от мъжкия баскетболен  отбор на БК „Балкан" Ботевград. 


Междублоковите пространства и зелени площи в ЖК „Саранск” и ЖК „Васил Левски”, вилна зона Зелин, градинката между ул.”Гурко” и бул.„България”, централна градска част също ще бъдат част от голямото национално почистване.


Ръка на инициативата „Да изчистим България заедно” подават и кметствата. Жителите на село Врачеш могат да насочат усилия в почистването в местността Клисурата и квартал „Осеница”. 


За почистване в село Новачене са определени мемориален комплекс "Косматица" и речните корита на р.Рударка и р.Новаченка, в село Литаково местностите "Боговина" и "Чукар", а в селата Трудовец и Скравена  - паркове и детски площадки по квартали.


В общинска администрация е сформирана работна група с ръководител заместник-кмета инж.Цветелин Цветков, представители на няколко отдела и лице за контакт  Иван Иванов - 0898797992.


Осигурени са ръкавици и чували, които ще бъдат раздавани в следните пунктове:


Пункт от кръстовището на ул. „Трети март” и ул. „Захари Стоянов” в посока в.з. Зелин /на моста/


Пункт до Тотото  в ж.к „Саранск” -  9:00ч.-10:00ч.


Пункт до ресторант „Олимп” в ж.к „Васил Левски” - 9:00ч.-10:00ч.


Пункт до чешмата при ресторант „Приятелите” в ж.к „Васил Левски” -  9:00ч.-10:00ч.


Пункт до чешмата над манастир „Рождество Богородично” във в.з Зелин - 9:00ч.-10:00ч.


Пункт до пицария „Верона” на бул. „България” - 9:00ч.-10:00ч.


Пункт в партера на община Ботевград


За пунктове за раздаване на чували и ръкавици в селата са определени кметствата.


Ръководството на Община Ботевград призовава всички граждани, които имат възможност, да се включат в кампанията "Да изчистим България заедно" на 4-ти юни 2016г.