С 16 гласа „за” Общинският съвет упълномощи кметът на общината Иван Гавалюгов да представлява общината в Общото събрание на „Балкангаз 2000” на 21 юни 2016 год. АД. С 14 гласа „за” и два „въздържал се” - Мартин Тинчев и Цанко Цанов,  бе подкрепено предложението на Гавалюгов на мястото на Тихомир Николов в Съвета на директорите на дружеството да бъде избран Михаил Димитров. Той присъства на заседанието на ОбС.


Преди процедурата по гласуване думата бе дадена на Димитров. След като се представи, той заяви готовност да отговоря на въпроси, но такива не постъпиха от страна на съветниците. За да поздрави Михаил Димитров за това, че е приел предложението да стане член на Съвета на директорите на общинското дружество, думата поиска съветникът Филип Филипов. Той призова колегите си в ОбС да подкрепят неговата кандидатура, а след това коментира проблеми, свързани с дейността на „Балкангаз 2000”.


„От година и половина с г-н Гавалюгов следим по-изкъсо дейността на газовото дружество. Според мен там има сериозни проблеми. Управителят няма вина за тях. Считам, че през годните г-н Николов съвестно и упорито изпълняваше своите задължения, но общината му наложи някои непопулярни инвестиции. Дружеството вложи едни огромни суми за газифициране на едни крайни точки на територията на общината, които нямат възвръщаемост. Знам, че не всичко е наред и с техническото състояние на нашата мрежа. Убеден съм, че човек с опита на г-н Димитров може да помогне тези проблеми да бъдат решени”, каза Филипов.


Тихомир Найденов се присъедини към мнението на колегата си. „Не смятам, че в Ботевград има човек по-подготвен и теоретически и практически от Михаил Димитров. При представянето си той пропусна да спомене един много съществен факт от своята биография: Първият когенератор, внедрен в България, е реализиран именно в Топлофикация – Правец”, подчерта Найденов и добави: „Кандидатурата на Михаил Димитров е шанс за цялата община, че толкова подготвен човек се е съгласил да подпомогне дружество. Затова смятам, че ще проявим безотговорност, ако не го подкрепим. Още повече, че няма друга предложена кандидатура”.


Коцо Коцев също призова ОбС да подкрепи предложението Михаил Димитров да влезе в Съвета на директорите на „Балкангаз 2000” АД. „Освен всичко, което се каза за него, той  има и много познанства, а това също е важно. Когато се появи проблем, ще знае по кой път да поеме, за да го реши”, подчерта Коцев. С неговото изказване обсъждането на докладната, касаеща общинското газово дружество, приключи.


Кратка професионална визитка на Михаил Димитров: Започва професионалната си реализация в комбинат „Микроелектроника”. Първоначално в рамките на електроснабдяването на комбината, а след това става главен енергетик. След преустановяване дейността на предприятието, печели конкурс в София за директор на Топлофикация - Правец. От 1999-2000 година работи по консултантски договори, включително и със създадената вече Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Впоследствие е назначен за главен експерт, а след това става директор на дирекция. Последователно работи в две частни фирми. През втората половина  на 2011 год. започва работа в НЕК. След това постъпва в Топлофикация – София. През втората половина на 2013 год. става член на ДКЕВР, но след шест месеца напуска структурата по собствено желание. Последната му месторабота е Български енергиен холдинг, а длъжността, която заема в държавното дружество е експерт в инспектората към него. .