Кливлънд Кавалиърс спечели титлата в НБА за първи път в историята си! Отборът от Охайо триумфира след изключително драматична победа в решителния седми мач от финалната серия срещу досегашния шампион Голдън Стейт Уориърс с 93:89. ЛеБрон Джеймс изпълни дългогодишната си мечта да изведе Кавс до върха. Той направи трипъл-дабъл с 27 точки, 11 асистенции и 11 борби, като напълно заслужено беше избран за най-полезен играч на финалите.

Кливлънд стана първият отбор, който успя да обърне финална серия след изоставане от 1:3. Тимът на Тайрън Лу показа невероятен дух и взе заслужен реванш от Голдън Стейт за загубата в директния спор за титлата миналата година. "Кавалерите" смълчаха публиката в "Оракъл Арина" с изключителна игра в защита и прецизни стрелби на лидерите си ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг в решителните моменти. За разлика от тях големите фигури в състава на Голдън Стейт не бяха на обичайното си ниво. Стеф Къри вкара 17 точки, а Клей Томпсън добави 14, но това бе твърде малко, за да може титлата да остане в Оуклънд. Великолепен мач изигра Дреймънд Грийн. Той записа 32 точки, 15 борби и 9 асистенции, но не получи достатъчно подкрепа от съотборниците си.

Сковани от огромното напрежение в мач №7, двата отбора направиха много грешки, но интригата се запази до последните секунди, когато тройка на Кайри Ървинг наклони везните в полза на Кливлънд. "Воините" не успяха да отговорят, а след неточната далечна стрелна на Къри ЛеБрон Джеймс се нагърби с отговорността да реши съдбата на двубоя и целия сезон. Той беше фаулиран 10 секунди преди финалната сирена и вкара единия от двата наказателни удари, правейки преднината на тима си 4 точки. Къри опита да запази надеждите на Голдън Стейт със специалитета си, но и този път пропусна от тройката, а секунди по-късно ЛеБрон вече плачеше от щастие.

Голдън Стейт подобри рекорда за най-много победи в редовния сезон и влезе във финалната серия като фаворит, но Кливлънд стигна до седми мач благодарение на Джеймс, който в два поредни двубоя реализира по над 40 точки. "Воините" имаха домакинското предимство в решителната битка, а на тяхна страна беше и статистиката, защото под ръководството на Стив Кър никога не бяха губили три поредни мача.


Радостта на хората в града е още по-голяма и поради факта, че Кливлънд нямаше шампион в нито един от популярните в САЩ спортове през последните 64 години.