Габриела Атанасова е отличник на Випуск 2016 на ПГТМ „Христо Ботев” – Ботевград. Тя завършва средното си образование с успех отличен 5.84. Габриела  получи медал, грамота и таблет от училището и парична награда от Ротари клуб – Ботевград. Нейни подгласнички по успех са Християна Христова – отличен 5.78, и Даяна Иванова – 5.70. С отличен успех завършват още: Галя Василева, Василева Савова,  Ивелина Найденова, Богомил Василев, Магдалена Петрова и Христина Иванова.


С много добър успех средното си образование завършват 28 зрелостници на професионалната гимназия. 


Общо 80 зрелостници получиха дипломите си на официалната церемония, която се проведе днес в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Средният успех на Випуск 2016 на ПГТМ „Христо Ботев” е много добър 4.68. Това съобщи директорът на училището Добрин Христов. 


Всеки випускник, положил успешно държавните квалификационни изпити, получи и свидетелство за професионална квалификация III степен по изучаваната от него специалност.  


Осем ученици получиха сертификати за качество на Европен – Световна мрежа на тренировъчните фирми. С този документ се удостоверяват техните технически, професионални и социални умения.


Преди персоналното връчване на дипломите, директорът на ПГТМ „Христо Ботев” обобщи резултатите от изминалата учебна година, припомни успехите на учениците, обяви специалностите и представи възможностите за обучение в съвременната материално-техническа база на училището. 


„Започнахме учебната година с 19 паралелки и 459 ученици. Специалностите, по които приемаме, дават възможност на нашите ученици успешно да се реализират навсякъде – в големи предприятия и самостоятелни малки фирми. Доказателство за това е и официалната статистика на МОН, според която ПГТМ „Христо Ботев” запазва челна позиция в списъка на професионалните училища в страната по реализация на завършили ученици”, подчерта той.  


Добрин Христов обяви, че от следващата учебна година професионалната гимназия предлага нова специалност – „Технология на полимерите”. „Идеята е да подпомогнем местния бизнес, който се нуждае от квалифицирани кадри в областта пластмасопреработката. Мисля, че тук ще осъществим едно качествено сътрудничество и обучение между училище, висше учебно заведение и бизнес”, каза Христов. Той съобщи, че училището има договореност с  фирма „Теда-ММ”, която изразява готовност да предостави своята производствена база за практически занятия на ученици от тази специалност, да осигурява стипендии на постигналите високи резултати, и да заплаща семестриалните такси на желаещите да се развиват в тази сфера, като продължат образованието си във висше учебно заведение, а след това да им осигури работа.    


В края на своето изказване директорът на професионалната гимназия предостави думата на представител на Техническия университет в Габрово, за да прочете поздравителен адрес от ректора на висшето учебно заведение, адресиран до завършващите ученици и техните учители, както и да поздрави зрелостниците от Випуск 2016 на ПГТМ „Христо Ботев”, които вече са приети за студенти в университета.