Марияне, още със завръщането си от Германия бе привлечен в ръководството на ФК "Балкан", стана изпълнителен директор.

- Думата "директор" ми е много непривична. Основната ми цел е да помогна за подобряване на организацията в клуба при повторното завръщане в "Б" група. Роден съм в Ботевград, израснах в него, тук направих и първите си стъпки като футболист и имам морален ангажимент. Радвам се, че дори в мое отсъствие е създадена доста добра организация за новия сезон.

Не искам и футболистите да ме възприемат като началник. Още повече да се обръщат към мен с "г-н Христов". Казах им: името ми е Мариян. Надявам се да работим в приятелски отношения.

 Какво още им съобщихте на играчите при първата среща с тях?

Няма смисъл да им говоря общи приказки, на такива са се наслушали. Уверих ги, че заедно с президента ще създадем всички условия за добро представяне. Останалото зависи от тях. Казах им обаче още, че трябва да бъдат лоялни към отбора. Този, който не смята да бъде такъв, да напусне още сега.

Знаете какво се получи пролетния полусезон - треньорът избяга и повлече със себе си няколко играчи. Лошото в България е, че хич не са малко играчите, които могат да те предадат. И то за двеста лева, при положение че им плащаш редовно и немалко цял сезон.

Все пак, ти си само на 35 години - ще ги навършиш само след няколко дни, на 27 юли. На тази възраст доста футболисти играят класен футбол, и то в силни шампионати. Не се ли изкушаваш отново да играеш?

- Всяко нещо си времето си. Не мисля да се връщам във футбола като играч, поне засега. А и е е проблемът само във възрастта.

 След 11 години в Германия ще ти бъде ли трудно да се адаптираш към условията тук?

- Лично на мен няма да е кой знае какъв проблем. Още повече що се отнася до футбола. Няма да е лесно обаче на семейството ми, особено на моята съпруга. В Германия правилата са едни, тук са доста по-различни. Все пак живяхме там 11 години, там се родиха и двете ми деца, които вече са на 10 и на 5 години.  Малкият Мариян ще продължи да учи в София, със семейството ми ще живеем в къщата ни в Драгалевци.

 В едно от училищата в Драгалевци има кокетен баскетболен салон. Аматьорският баскетболен отбор на "Балкан 2005" вече изигра там първата си среща от шампионата за аматьори.

- Не знаех за това училище. Кое е то? (Добавя с  усмивка) Футбол може да не играя, но защо пък да не се включа в аматьорския баскетболен отбор?