Общият брой на безстопанствените животни в Ботевград са 87 кучета и 35 котки, в Трудовец - 10 кучета и 4 котки, Врачеш - 24 кучета и 7 котки, Скравена - 41кучета и 17 котки и в Новачене - 23 кучета и 14 котки.


Тази информация беше изнесена на днешната пресконференция, организирана от Фондация „Четири лапи“. Д-р Маргарита Чанкова - ръководител проекти „Грижа за бездомните животни" към фондация „Четири лапи", и Явор Гечев – ръководител отдел „Комуникации“ към фондация „Четири лапи", представиха доклад за проведено преброяване на безстопанствените кучета и котки на територията на Община Ботевград, в периода 18 - 20.04.2016 г.


Според тях постоянният приток на животни от дома към улицата е основната причина за наличие на улични кучета и котки, което от своя страна е свързано с безотговорното отношение на собствениците към домашните животни и липсата на контрол върху възпроизводството им. Макар да се счита, че като цяло по-голям социален проблем представляват безстопанствените кучета, наличието на висок брой бездомни котки съшо предизвиква значителен дискомфорт у жителите на дадено населено място. 


Преброяването, извършено от фондация „Четири лапи" в община Ботевград, е осъществено във връзка със сключен договор за овладяване и контролиране на популацията на безстопанствените кучета и котки по хуманен начин, утвърден от Световната здравна организация (СЗО), включващ дългосрочен мониторинг на популацията, както и реализиране и определяне на продължителността на съвместен проект за контрол върху възпроизводството на безстопанствени животни. Целта е била да се получат входящи данни за популацията в града и разположените наблизо села.


Това е първото преброяване на бездомни животни, извършвано на територията на община Ботевград. Преброяването обхваща Ботевград и разположените наблизо села - Новачене, Скравена, Трудовец и Врачеш. Районът е бил подбран с цел да бъде уловена динамиката на популацията на бездомни животни в Ботевград и във връзка с миграцията на бездомните животни в рамките на близко разположени населени места. 


Преброяването на безстопанствените кучета и котки е било извършено в периода 18 - 20.04.2016 г., като в него са участвали 2 екипа на Фондация „Четири лапи". Освен Ботевград, преброяването е обхванало и 4 други населени места - селата Новачене, Скравена, Трудовец, Врачеш. При прилагане на методиката в Община Ботевград основният проблем е бил невъзможността за точно определяне на кучетата като кастрирани, поради липса на ясно видима маркировка, както и неточната информация за уличната мрежа на града и околните села. 


Като извод, в представения днес доклад, четем: „Като цяло броят на безстопанствените животни е в рамките на нормалното за страната. Не може да се говори за свръхпопулация от безстопанствени кучета или котки, тъй като общият им брой в Ботевград е в съотношение 1:405 спрямо населението (свръхпопулация е налице в случай, че общият брой на бездомните кучета е в съотношение 1:10 спрямо населението). При извършване на самото преброяване прави впечатление, че повечето кучета, които са забелязани от екипите на Фондация „Четири лапи", са млади, некастрирани или кучета в период на лактация. Не се забелязват кучета с трайна маркировка, която да показва кастрация на животните. Също така прави впечатление струпване на кучета в ж.к. Саранск, Ботевград. Във вилните зони около Ботевград и Трудовец се забелязват домашни кучета, които са вързани или ограничени в дворовете. В индустриалните зони на града, които не са включени в пътната мрежа на града, прави впечатление, че няма голямо количество безстопанствени животни“. 


Въз основа на направеното проучване на популацията от безстопанствени животни на територията на Община Ботевград и във връзка с нейното намаляване, бихме могли да направим следните препоръки: 


• Поддържане на контрол на средата. 


• Контрол над домашните кучета и котки. 


• Контрол на безстопанствените кучета и котки. 


• Приютна дейност 


• Работа с гражданите и собствениците на животни-компаньони. 


• Кампании за популяризиране на осиновяването на безстопанствени животни. 


За да има устойчиво решаване на проблема е достатъчно броят на осиновените кучета да е по-висок от броя на изоставените или родените навън животни. Популяризирането на отглеждане на куче не заради външния му вид ще доведе не само до увеличаване на броя на осиновените бездомни животни, но също така и ще намали търсенето на кучета, които са продукт на непрофесионално развъждане и търговия и най-често стават жертва на безотговорно отношение на новите си собственици.