Жените си спомнят най-малките подробности от травматизиращи ситуации, докато мъжете помнят само най-същественото.

Всяка спореща двойка ще се съгласи, че мозъкът на слабия и на силния пол не е на едни и същи вълни. Вече има и научни данни, които обясняват разликите, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско изследване.

Учени от Харвардския медицински институт доказаха, че мъжкият и женският мозък са коренно различни.

Жените имат по-големи зони за взимане на решения, емоции и пространствено ориентиране, колкото и да се твърди, че не могат да четат карти. Мъжкият мозък съответства на стереотипа и отделя най-много място за секс.

Разликите в половете не спират до тук. Мъжете и жените имат различни методи за обработване на болка и емоции. Дори различната податливост на действието на наркотиците се дължи на строежа на мозъка.

За целите на изследването учените са измерили и сравнили 45 мозъчни зони у здрави мъже и жени. Резултатите им противоречат на общоприетата теория, че разликите в мисленето на двата пола се дължат на социален натиск и възпитание или на действието на половите хормони.

Изследването на Харвардския медицински институт показва, че относителния размер на много от структурите в женския мозък се различават от мъжкия.

Част от фронталния лоб, отговорен за взимането на решения и решаването на проблеми, е по-голяма при жените. По-големи са и зони за краткосрочната памет и пространственото ориентиране.

Предишно изследване на учени от университета на Калифорния пък установи, че двата пола използват различни страни на мозъка за обработването на емоциите. Мъжете използват лявото си полукълбо, а жените - дясното.

Известни са и разлики в мозъчните мрежи за притъпяване на болката. Те могат да обяснят защо при мъжете морфинът е по-ефикасен, отколкото при жените. Дори по-бързото пристрастяване на жените към кокаина може да бъде обяснено с разлики в мозъчната структура.

Разликите между жените и мъжете стават известни чак сега, защото невролозите по традиция използват за изследванията си мъжки мозъци, независимо дали животински или човешки.

"Мисля, че разликите между мъжкия и женския мозък всъщност ни помагат да се справяме заедно по-добре. Представете си, че и двата пола имат еднакви качества. Няма да е възможно да живеем заедно" - каза Кари Купър, професор по психология и здраве в университета в Ланкастър.