Само за първите четири  от кампанията за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомните кучета в Ботевград през мобилната клиника на организацията „Четири лапи” са преминали общо 88 кучета и котки.  Днес се очаква да бъдат обработени още 20 кучета и котки. Тази информация беше изнесена от д-р Маргарита Чанкова - ръководител проекти „Грижа за бездомните животни" към фондация „Четири лапи", и Явор Гечев – ръководител отдел „Комуникации“ към фондация „Четири лапи" на днешния брифинг в общината.


„Най-много хванати и обработени животни до днес са от квартал „Саранск“ – 34, като там се наблюдава една много голяма концентрация на популацията на безстопанствени животни. Около центъра на града заловихме 16 кучета и котки, от площадката на промишлена зона Микроелектроника – 9 животни, около зала „Арена Ботевград“ – 5 броя и в района на автогарата – 4. Поради големият интерес, проявен от собствениците на животни и постигнатите добри резултати в обработката, предвиждаме проектът на територията на Община Ботевград да продължи и през есента на тази година. Плановете ни са нашата лаборатория тогава да работи тук две седмици.“ – заяви д-р Маргарита Чанкова. „От името на целия екип много благодарим на Община Ботевград за идеалните условия за работа, които ни осигуриха, както и на д-р Илин Черняшки за оказаното ни съдействие.“ – добави още д.р Чанкова.


Кметът Иван Гавалюгов също благодари на фондация "Четири лапи" за съвместната им работа. той съобщи, че още два месеца собствениците на домашни кучета и котки могат да ги кастрират и чипират, като разходите се поемат от общината. За тази цел те трябва предварително да се свържат с еколога на общината. В момента от администрацията  преговарят в кои местни ветеринарни кабинети ще се извършват манипулациите.