ВГ“ОРЕНДА“  взе  участие в единствения по рода си фестивал в България „Морски изгреви“ - Ахтопол,  с  посланието: „Един народ, едно време, една земя”


В Ахтопол завърши третото издание на Фестивал „Морски изгреви”, в който взеха участие и представителите на ВГ“Оренда“ – гр. Етрополе с песни за Ахтопол по музика на Николай Христов и с премиерно изпълнение на спектакъла по сценарий на Бистра Александрова „Сезоните на спомена“.
Групата бе приета повече от радушно от многобройната публика, а в деня на  заминаването участниците бяха поканени в кабинета на кмета на Ахтопол Станислав Димитров , който поздрави етрополци и им благодари от сърце за прекрасните изпълнения и за това, че са избрали ахтополската сцена за своето премиерно предствление на спектакъла „Сезоните на спомена“.  В края на срещата той отправи своята покана към ВГ „ОРЕНДА“ за участие и в следващото издание на ахтополския фестивал през 2017 година, като увери чаровните изпълнители, че фестивалът не би бил същият без тяхното присъствие.                                                   
Самият фестивал се  определя от  организаторите като  „един формат, който има за идея да обедини изкуството, духовността, здравето и красотата, да информира и популяризира природосъобразния начин на живот във всички негови аспекти – духовно, физическо, емоционално здраве”.
Ето какво казва и Бисерка Райкова – организатор и вдъхновител на фестивала „Морски изгреви“ – Ахтопол: „В този фестивал участие взеха  десетки многопластови и търсещи личности, българи, живеещи и творящи в различни страни и райони на Европа и България. Представихме идеите и търсенията на младите хора за съживяване на Ахтопол, за принципите на Троичното здраве и холистичния подход към душевното здраве.
Една нишка свързваше повечето лектори в поредицата от семинари и това е погледът към България, към изследване на историята й, осъзнаването на ролята й, обхваната в триединството на посланието за „Един народ, едно време, една земя”.
Всяка сутрин от фестивалните дни в Ахтопол започваше с практики за посрещане на слънцето и йога на плажа. Проведе се училище по уиндсърф, както и преход с над 80 човека до енергийния връх на Странджа и Мишкова нива.
Представени бяха театрални постановки, свързани с историята и хората на Ахтопол и региона. Имаше музика и поезия, които възпяват любовта. Тук отпразнува своята премиера и един прекрасен спектакъл под наслов „Сезоните на спомена“, като прозвучаха ритми от всички райони на света.
Фестивалът отправя посланието да спрем да се настройваме един срещу друг, да се разделяме и обвиняваме. Предстоят големи промени, които изискват от нас много и можем да се справим, само ако сме единни.
Нека приемем света в сърцата си с любов, без да го съдим и да искаме да го променяме всеки според собствените си разбирания.
Пътят и развитието е в това, да развиваме себе си и със своя пример да променим света!”
Текст и снимки: Петя Цекова