На 9.11.2018 г. в гр. Бяла Слатина се проведе 11-то издание на фестивала на шлагерната песен „Цепелина“. За пореден път почитателите на старата градска песен имаха възможността да се насладят на изпълненията на певческите колективи от различни градове.
Събитието връща към колоритната атмосфера от преди повече от 80 години, когато преминаването на граф Цепелин изпълва с трепет и любопитство всички. Той се превръща в емблема на проявата с изображението на летателното устройство, както и с песента, написана за него и паметния момент.
„Граф Цепелин”, популярна и като „Песен за граф Цепелина”, винаги звучи по време на фестивала на белослатинското читалище „Развитие – 1892”. Читалището е съорганизатор заедно с Община Бяла Слатина на форума за шлагерна песен, където оживява традицията на фестивала-преглед на популярните и неувяхващи стари градски песни, които се възраждат от забравата.
Фестивалът дава възможност за изява на талантливи изпълнители от  региона, за които песента е начин на себеизразяване, на отношение към заобикалящия ни свят.
Вокална група „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев – 1871г.“ взе участие във фестивала като гостуващ състав по покана на г-н Никола Попов – секретар на читалище „Развитие – 1892г.“ – гр. Бяла Слатина .
Фестивалът протича в две части. Първа, официална – с представяне на песните, утвърдени в Програмата на форума,  в присъствието на широката публика, където всяка група получава Грамота за участие в събитието. Втора част, творческа,  неофициална – коктейл, осигурен от кмета на общината – инж.Иво Цветков, където всяка група се включва с  изпълнения  по избор, с песни от  различни жанрове.
Верни на традицията , изпълнителите на ВГ“Оренда“ и този път не пропуснаха възможността да благодарят на домакините за оказаното доверие и да отправят покана към всички присъстващи за посещение в Етрополе, за  да се насладят на  красивата природа, да видят старата часовникова кула, отмерваща времето за етрополци, богатството на градския исторически музей и да отпият  глътка светена вода във вековната  светиня  - етропоския манастир...


Текст и снимки: Петя Цекова