Сесил Каратанчева е получила предложение да играе за Казахстан през следващите три години. Втората ракета на България, която в момента е 171-а в света, в момента обмисля дали да приеме изгодната от финансово естество оферта. При положение, че приеме казахстанско поданство, тя ще получава сериозна сума на година, финансиране на подготовката и бонуси при добро класиране в световната ранглиста. За да играе за Казахстан обаче Сесил трябва да получи специално разрешение от Международната тенис федерация (ITF), тъй като през последните 2 години тя не е живяла в страната, чието гражданство обмисля да вземе. Договорът на тенисистката, която в началото на тази година се завърна след двугодишно наказание заради допинг, ще влезе в сила от 20 август, ако тя реши да го подпише.

Офертата от страна на федерацията по тенис на Казахстан към Сесил е направена още през пролетта. Доскоро обаче самата състезателка не я беше огласявала. Предложението е да играе за Казахстан срещу 75 000 долара годишна премия.

“Запознах се с условията в детайли. Специално го дадох за превод, но все още разсъждавам. Вярно е, че в момента много се нуждая от финансова подкрепа, тъй като връщането ми в големия тенис не става толкова бързо, колкото на мен ми се иска. А това е един много скъп спорт“, коментира пред в. “Нощен труд“ Каратанчева. “От друга страна, съм раздвоена, защото много обичам родината си и изборът ми изобщо няма да е лесен“, допълни тя.

От Българската федерация по тенис заявиха, че искат Сесил да играе за България, но изборът е нейн. БФ Тенис е сформирал комисия, която ще се срещне с Каратанчева и баща й Радослав, за да обсъдят ситуацията.

"БФТ е на мнение, че е въпрос на морал един състезател да избере дали да играе за своята родина или не. Управителният съвет на БФТ бе запознат с офертата към нашата състезателка и я обсъди на своето последно заседание. Българска федерация по тенис е помагала неведнъж на Сесил Каратанчева и възнамерява да й помага и занапред, но твърдо държи тя да представлява България и в бъдеще. Сесил Каратанчева като всеки един състезател има право сама да избере дали да играе за своята родина или за чужда държава", се казва в изявление, публикувано на официалния сайт на БФ Тенис.