Саша Загорац - дългогодишен национал на Словения и европейски шампион с "драконите" за мъже до 20-годишна възраст от първенството на Стария континент в Чехия през 2004 година, е новото попълнение на Лукойл Академик.


Ръководството на българския шампион приветства с добре дошъл един от най-опитните и обичани от публиката словенски баскетболисти през последното десетилетие, съобщава официалният сайт на клуба.


Загорац се присъединява към "студентите" с договор до края на сезон 2016/2017 като идва от славния Олимпия Любляна - клуб с 15 титли и 19 купи на Словения в историята си.


32-годишното крило е четвъртото ново име в редиците на Лукойл това лято. Преди него с Академик подписаха Дани Гибсън - MVP на редовния сезон и втория най-добър реализатор в полската лига през последната състезателна година, Максим Корниенко - украински национал, на когото предстои участие срещу България в евроквалификациите тази есен и който бе избран в Идеалната петица на Полша, и още един американец - борец №1 в Балтийската лига Стив Зак.


Най-добрият чужденец в Лукойл през изминалия шампионски сезон - Желко Шакич, това лято участва с държавния тим на Хърватия на олимпийските игри в Рио.


Саша Загорац е висок 206 см. Освен златото от Евро 2004 с 20-годишните национали на Словения, той има сребро от европейското за юноши до 18-годишна възраст през 2002 година в Германия, а освен това играе и на световното за младежи през 2005 година. С мъжкия национален отбор на Словения завършва на пето място на първенството на Стария континент през 2015 година в родния му град Любляна.


През последния сезон с капитанската лента на Олимпия Любляна Загорац регистрира средно по 11,4 точки, 3,8 борби и 1,3 асистенции на мач в Еврокъп. В Адриатическата лига прави по 7,8 точки, 3,6 борби средно в 20 двубоя