Общината ще поиска от държавата да учреди в нейна полза право на строеж за изграждане на вело и пешеходни алеи между Ботевград и Трудовец и Ботевград и Врачеш. Яснота по този въпрос ще има след срещата между общинското ръководство и представители на Агенция „Пътна инфраструктура”, която е насрочена за другата седмица.


„Получим ли това право, още през следващата година със средства от общинския бюджет бихме могли да си позволим да изградим вело и пешеходни алеи между Ботевград и Трудовец и Ботевград и Врачеш.  В момента не можем да го направим, тъй като  патят е републикански и се стопанисва и управлява от АПИ. Общината е поискала да й бъде учредено право на строеж в обхвата на пътя, който е публична държавна собственост. Надявам се, че държавата няма да ни бави”, каза кметът Иван Гавалюгов по време на днешната среща с представители на местните медии.  


Кметът съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура” е поела още един ангажимент пред Община Ботевград – да осигури средства за изграждане на шумоизолиращи съоръжения по магистралата в участъка над вилна зона Зелин. „Това няма да стане веднага, но е важно да започне да се говори за решаване на този проблем”, коментира той.