ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА
НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ЕТРОПОЛЕ
И НЕГОВИТЕ КОМИСИИ ЗА ПЕРИОДА
12.11.2015 – 30.06.2016 г.


С Решение № 145 от 26.10.2015 г. Общинската избирателна комисия обявява избраните 17  общински съветници в Общинския съвет - Етрополе:  от Местна коалиция ЕТРОПОЛЕ – 8 мандати, ПП „ГЕРБ” – 3 и „Българска социалистическа партия” – 6.
Госпожа  Росица Иванова - Областният управител на Софийска област, свиква Общинския съвет – мандат 2015-2019 на 12.11.2015 година.
На първото тържествено заседание новоизбраните общински съветници Емил Делчев Димитров, Стефан Стоянов Борисов, Димитър Сотиров Хаджиев, Петко Петков Петков, Янка Иванова Цветкова, Володя Василев Вълов,  Ралица Цанкова Ботева, Мария Стоянова Драганска, Венета Радославова Гергова,  Георги Борисов Георгиев, Марин Василев Маринов, Владимир Петров Александров, Васил Иванов Василев, Васил Георгиев Василев, Боряна Ценова Керемидска, Лъчезар Христов Лазаров и Цветолюб Веселинов Пенчев полагат клетва и подписват клетвени листа.
Двама от общинските съветници подават оставка: Емил Делчев Димитров, с вх. № 28/16.11.2015 г. и Стефан Стоянов Борисов, вх. № 27/13.11.2015 г.
Общинската избирателна комисия с Решение № 168 от 18.11.2015 г. и  Решение № 169 от 18.11.2015 г. прекратява пълномощията им като общински съветници и обявява за избрани за общински съветници Васил Стоев Василев и Николай Тодоров Николов. Васил Стоев Василев и Николай Тодоров Николов полагат клетва на 01.12.2015 г. на 3-то заседание на Общинския съвет.
Съгласно чл. 23, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация мандат 2015-2019 година, групите на общинските съветници са обявени на 6-то заседание на Общинския съвет, проведено на 25.02.2016 г.  Ръководител на групата общински съветници от Местна коалиция ЕТРОПОЛЕ е Димитър Сотиров Хаджиев, от ПП „ГЕРБ” - Венета Радославова Гергова и от „Българска социалистическа партия” - Владимир Петров Александров.
При провеждане на първото заседание най-младият общински съветник - Мария Стоянова Драганска,  е на 25 години, а най-възрастният - Димитър Сотиров Хаджиев, е навършил 67 години. Средната възраст на общинските  съветници е 40 години, за сравнение, средната възраст на общинските съветници мандат 2011-2015 година е 49 години. На възраст от 25 до 30 години са пет общински съветници, от 30–39 четири общински съветници, от 40–49 г. са четири, от 50–59 г. са трима и от 60–67 г. е един общински съветник. В Общинския съвет има пет жени.   
Единадесет от общинските съветници – Стефан Стоянов Борисов, Петко Петков Петков, Янка Иванова  Цветкова, Ралица Цанкова Ботева, Мария Стоянова Драганска, Васил Стоев Василев, Марин Василев Маринов, Васил Иванов Василев, Васил Георгиев Василев, Лъчезар Христов Лазаров и Цветолюб Веселинов Пенчев  са избрани за съветници за първи мандат; пет - Венета Радославова Гергова, Владимир Петров Александров, Георги Борисов Георгиев, Димитър Сотиров Хаджиев и  Емил Делчев Димитров са избрани за втори, двама - Володя Василев Вълов и Николай Тодоров Николов - за трети  и Боряна Ценова Керемидска - за четвърти мандат.
 Общинският съвет прие Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация /Решение № 39 от 26.01.2016 г., протокол № 5/ и сформира 6 постоянни комисии /Решение № 6 от 17.11.2015 г., Протокол № 2, изм. с Решение № 12 от 01.12.2015 г., Протокол № 3 и Решение № 61 от 25.02.2016 г., Протокол № 6/:
1. Бюджет, финанси, търговия, съобщения, местни данъци и такси с Председател Володя Василев Вълов.
2. Териториално и селищно устройство на общината, собственост, развитие на икономическите дейности, промишленост, транспорт, приватизация, екология, водно стопанство, гори, селско стопанство, европейски програми – Председател Николай Тодоров Николов.
3. Комисия по здравеопазване, социални дейности, трудова заетост, работа с пенсионерите - Председател: Янка Иванова Цветкова.
4. Работа с младежта, развитие на спорта и туризма, интеграция на ромите и други малцинствени групи – Председател: Димитър Сотиров Хаджиев.
5. Комисия по просвета, култура, вероизповедания - Председател: Мария Стоянова Драганска.
6. Административно управление и обслужване на населението – Председател: Петко Петков Петков.
От 12.11.2015 г. до 30.06.2016 г. Общинският съвет е провел 11 заседания, от които осем редовни, две извънредни и едно тържествено. Общинските съветници са заседавали 13 часа и 15 минути, а средната продължителност на едно заседание е един час и 12 минути – Приложение № 1.
Присъствието на общинските съветници на заседанията на Общинския съвет е отразено в Приложение № 2 и Приложение № 3.
На шест от заседанията на Общинския съвет са присъствали всички общински съветници.
Отсъствията на общинските съветници от заседанията на Общинския съвет са по уважителни причини и за тях до Председателя на Общинския съвет са постъпили уведомления.
Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, създадените към Общинския съвет постоянните комисии провеждат заседания преди всяко заседание на Общинския съвет и по разглежданите въпроси приемат предложения и препоръки.
В състава на всички постоянни комисии са включени по 5 общински съветници. Двама общински съветници са в три комисии, четирима – в една комисия, десет общински съветници са в две комисии.
Постоянните комисии са провели 40 заседания. На 19 от тях са присъствали всички общински съветници, членове на комисиите.
Няма насрочени заседания на постоянните комисии, непроведени поради липса на  кворум.
В Приложение № 4 е отразено присъствието и отсъствието на общинските съветници в заседанията на постоянните комисии, а в Приложение № 5 - броя на заседанията, които е провела всяка комисия.
От началото на мандата до 30.06.2016 г. в Общинския съвет са постъпили общо 314 материала. Разпределението им  е отразено в Приложение № 5 и Приложение № 6.
През отчетния период няма отправени питания от общинските съветници.
Изходящите писма са  87.
В дневния ред на проведените заседания на Общинския съвет са включени и разгледани  142 точки или средно по 13 точки на заседание - Приложение № 8.
Най-дългият дневен ред на заседание на Общинския съвет е с 23 точки.
По 115 от общия брой точки, включени в дневния ред - 80 %, докладва Кметът на общината г-н Димитър Димитров. По останалите точки докладват Председателят на Общинския съвет г-н Марин Маринов и общински съветници. 
Общинските съветници, когато им е дадена думата, са се изказали 325 пъти - средно по 30 пъти на заседание или средно по 19 изказвания на общински съветник, за да подкрепят или не основното предложение; предложение, направено от друг общински съветник  или да направят  ново предложение; по процедурен въпрос  или да обяснят вот на гласуване; да докладват становище на постоянна комисия - Приложение № 9.  
Най-често думата е вземана от Николай Николов, Володя Вълов и Боряна Керемидска.
През настоящия мандат Общинският съвет е приел общо 144 решения - Приложение № 10.
Без обсъждане са приети 65.3 % от решенията.
С поименно гласуване са приети 64.6 % от решенията. Това са решения касаещи бюджета; размера на местните такси; решения за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество и  конкретните правомощия на кмета на общината и кметовете на кметства; решения за дейността на търговските дружества с общинско имущество; за ползване на банкови кредити, за предоставяне на безлихвени заеми, както и решения за поемане на общински дълг и участие на общината в сдружения на местни власти в страната и в чужбина и в други юридически лица с нестопанска цел.
Изменени са 7.6 % от приетите решения, а отменени от общинските съветници са 8.3 %.
Няма решения, приети от Общинския съвет, които да са върнати от Областния управител и да са обжалвани в Административния съд – София област.
Няма не приети решения.
Един от материалите, включени в дневния ред, е за сведение, а по две от предложенията са приети по две решения – отчет и програма; стратегия и общински план.
Разпределението на  приетите решения по съдържание е представено в Приложение № 11.
През отчетния период Общинският съвет е приел Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация - мандат 2015-2019 година и Програма за управление на Община Етрополе за срока на мандат 2015-2019 г., съгласно изискванията на чл. 44, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Създадено е общинско звено „Спортни имоти, масова физкултура и спорт” и е приет Правилник за организацията и дейността му; изменена и допълнена е Наредба № 13 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.
Приети са Методика за реда, начина и условията за отпускане на еднократна парична помощ на жители от община Етрополе; Стратегия за управление на общинската собственост в община Етрополе за периода 2016–2019 година; Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Етрополе 2016-2019 г.; Програма за закрила на детето в община Етрополе за 2016 г.; Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2016 г. в община Етрополе; Програма  за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Етрополе през 2016 година; Общински план за младежта за 2016 г.; Годишен план за развитие на социалните услуги в община Етрополе за 2016-2017 г.; Годишен доклад за наблюдение на изпълнението за 2015 г. на Общински план за развитие 2014-2020 г.; Списък за броя, вида и местонахождението на общинските жилища по предназначение за 2016 г.; одобрен е Годишен план за ползване на дървесина от горски територии, собственост на Община Етрополе за 2016 г.
Приети са отчет за закрила на детето в община Етрополе за 2015 г., отчет за предоставените мерки по програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2015 година в община Етрополе, отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2015 г. и финансовите отчети на „МИР-И” ЕООД,  „Медицински център І – Етрополе” ЕООД и „МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев” Етрополе” ЕООД за 2015 година.
С почетен знак „За граждански принос” са удостоени Николай Пламенов Петков,  Цветелина Цанова Василева и Йоан Даниелов Димитров.
Общинският съвет с Решение № 13 от 01.12.2015 г., протокол № 3  променя състава на постоянната комисия, създадена по чл. 25, ал. 2, т. 3 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Председател комисията е Николай Тодоров Николов.  До комисията не са постъпили материали.
Местната комисия за обществен ред, сигурност и безопасност на движението продължава да работи с нов състав и председател Володя Вълов – Решение № 15 от 01.12.2015 г., протокол № 3.
Променен е и състава на Местната  комисия съгласно Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове - Решение № 16 от 01.12.2015 г., протокол  № 3.  Председател на комисията е Димитър Сотиров Хаджиев.
С нов състав е Наблюдателната комисия, създадена във връзка със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, приет с Решение № 14 от 01.12.2015 г., протокол № 3. За председател е избран  Петко Петков Петков.
С Решение № 57 от 26.01.2015 г., протокол № 5 е създадена  комисия във връзка с Методиката за реда, начина и условията за отпускане на еднократна парична помощ на жители от община Етрополе с председател Росица Христова.
В Общинския съвет са изготвени:
1. Регистър на декларациите по чл. 12, т. 1 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от общинските съветници, Кмета на Община Етрополе и кметовете на кметства Брусен, Лопян, Лъга, Малки Искър, Рибарица и Ямна - мандат 12.11.2015-2019 г.
2.  Регистър на декларациите по чл. 12, т. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от общинските съветници, Кмета на Община Етрополе и кметовете на кметства  Брусен, Лопян, Лъга, Малки Искър, Рибарица и Ямна - мандат 12.11.2015-2019 г.
3. Регистър на декларациите по чл. 12, т. 4 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от общинските съветници - мандат 12.11.2015-2019 г.
4. Регистър на декларациите по чл. 12, т. 4 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от Кмета на Община Етрополе и кметовете на кметства Брусен, Лопян, Лъга, Малки Искър, Рибарица и Ямна - мандат 12.11.2015-2019 г.
5. Регистър на  групите на общинските съветници, съгласно чл. 23, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация - мандат 2015-2019 година, обявени на 6-то заседание на Общинския съвет, проведено на 25.02.2016 г., протокол № 6.
6. Регистър на приетите наредби, техните изменения и допълнения.
7. Регистър на приетите правилници, стратегии, програми, планове и други, техните изменения и допълнения.
8. Регистър на удостоените със званието „Почетен гражданин”, почетен знак „Златен герб”, „Почетен знак” и „Грамота”  от Изпълнителния комитет на Градския народен съвет и Общинския съвет – Етрополе - 1976–30.06.2016 г. Към Регистъра са приложени преписи на всички решения на Общинския съвет.
Предложенията с приложените към тях материали за заседанията на Общинския съвет са 1914 страници, протоколите от заседанията – 655, приетите решения – 610.
На заседанията на Общинския съвет присъстват кметовете и кметските наместници на населените места в общината.
С цел изясняване и доуточняване на някои предложения, при заявено желание на Председателите и членовете на постоянните комисии, на заседанията на постоянните комисии присъстват  заместник-кметовете на Общината – г-жа Христова и г-н Борисов и специалисти от Общинска администрация.
Дейността на Общинския съвет е прозрачна. Всеки жител на общината може да се запознае с обсъжданите материали и приетите решения, включително и кой съветник как е гласувал при поименните гласувания, когато законът изисква такова гласуване. Чрез местните средства за масова информация: страницата на Община Етрополе в интернет, вестник „Етрополски преглед” и местното радио гражданите се уведомяват за предварителния дневен ред на заседанията и за приетите правилници, наредби, стратегии, планове, програми и решения. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, на Областния управител на Софийска област се изпращат всички материали и протоколи от заседанията на Общинския съвет и приетите нормативни актове, а на Районна прокуратура - приетите решения и нормативни актове.
Настоящият отчет е изготвен въз основа на протоколите от заседанията на Общинския съвет и заседанията на постоянните комисии.
 
Към отчета има и приложения, които не можем да качим поради липса на място.