На 5 май в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев -1871“ се проведе редовно заседание на Общински съвет – Етрополе. По уважителни причини от заседанието отсъстваха Владимир Китов, Христо Стаменов и Васил Стоев. Промени в дневния ред не бяха направени.


Първа точка от дневния ред бе приета с 14 гласа „за“ относно Приемане на Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Етрополе. Програмата е изготвена в изпълнение на чл.40, ал. 3 от Закона за защита на животните в съответствие с приетата с Решение на Министерски съвет №136 от 14.03.2019 г. Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Целта, която се поставя с програмата е намаляване на популацията на безстопанствените кучета, чрез прилагане на комплекс от мерки, при които усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно и съвременно решение на проблема.


Точка втора от дневния ред бе приета единодушно относно приемане на Програма за развитие на Туризма в Община Етрополе. Тя предвижда мероприятия за изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, изграждане и функциониране на Туристическия информационен център и организация на информационното обслужване на туристите, изграждане и поддържане на общинските туристически обекти, организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма, провеждане на проучвания, анализи и прогнози за развитието на туризма в общината, реклама на туристическия продукт на общината, включително участие на туристически борси и изложения, взаимодействие и членство на общината в туристически сдружения и подобряването на качеството на услугите, предлагани в общинските туристически обекти.


Следващата точка три от дневния ред бе приета с 14 гласа „за“ относно Отчет на годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Етрополе за 2020 г. и Годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Етрополе за 2021 година.  Отчетът е изготвен въз основа на информацията за изпълнените дейности и постигнатите индикатори по изпълнение на целите на Общинската стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Етрополе, предоставена от всички заинтересовани от процеса страни.


Четвърта точка от дневния ред бе приета с единодушно относно Обсъждане и приемане доклади за осъществените читалищни дейности и изразходваните от бюджета средства през 2020 г. на читалищата на територията на община Етрополе.


Точка пет от дневния ред бе приета с мнозинство - 11 гласа „за“ и 3 гласа „въздържал се“ / Николай Иванов от ПП ГЕРБ, Боряна Керемидска и Лъчезар Лазаров от ПП БСП/ относно Закриване на Основно училище „Георги Бенковски“- с. Малки Искър, община Етрополе. Заместник-кметът на Община Етрополе Станка Димитрова допълни, че учениците ще бъдат пренасочени към ОУ „Христо Ботев“ – село Лопян.


Шеста точка от дневния ред бе приета с 14 гласа „за“ относно Актуализация на Програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост през 2021 година, както следва: § 1. В Раздел IV– „Описание на имотите, с които Община Етрополе има намерение да извършва разпореждане“, към т. 4.2: „Имоти – частна общинска собственост, с които общината има намерение да извърши продажба, по реда на чл. 35, ал. 3 и чл. 47, ал. 3 от ЗОС, без провеждане на публичен търг или конкурс“, се добавя нова подточка, както следва:


„4.2.25. Апартамент № 13, находящ се в квартал 12 по подробния устройствен план на гр. Етрополе, ЕПЖБ № 12, ет. 5 .“


§ 2. В Раздел IV– „Описание на имотите, с които община Етрополе има намерение да извършва разпореждане“, към т. 4.4: „Прекратяване на съсобственост между Община Етрополе и физически или юридически лица, чрез продажба на общинските части /неуредени сметки по регулация за придаваеми части от улици или други общински  имоти/“, се добавят нови подточки, както следва:


„4.4.10. Реална част в размер на 44 /четиридесет и четири/ кв.м. от УПИ XVII – 209, находящ се в квартал 24 по подробния устройствен план на с. Лъга, целият с площ от 934 кв.м., актуван с АЧОС № 3151/01.04.2021 г.


4.4.11. Реална част в размер на 10 /десет/ кв.м. от УПИ III – 195, находящ се в квартал 27 по подробния устройствен план на с. Брусен, целият с площ от 760 кв.м., актуван с АЧОС № 3154/08.04.2021 г.“


Седма точка от дневния ред бе приета с 14 „за“ относно Разпореждане с имот – частна общинска собственост УПИ VI-1697, квартал 169 по ПУП на гр. Етрополе.


Следващата точка осем бе прита единодушно относно Разпореждане с имот – частна общинска собственост Урегулиран поземлен имот I-19, находящ се в квартал 5 по ПУП на с. Бойковец.


Точка девет бе приета единодушно относно Прекратяване на съсобственост върху недвижим имот УПИ II-109, квартал 39 по ПУП на с. Ямна.


Следващата десета точка бе приета с 14 гласа „за“ относно Прекратяване на съсобственост чрез продажба на общинската част от УПИ IV – 194, квартал 27 по ПУП на с. Брусен.


Единадесета точка бе приета от всички общински съветници относно Изменение на Решение №219/25.02.2021 г. /Протокол №18/.


По точка дванадесет, Общински съвет – Етрополе гласува „за“ отдаване под наем на недвижим имот - частна общинска собственост, представляващ самостоятелен обект: „Сауна с възстановителен център“. С това Решение се дава съгласие да се проведе публичен търг с явно наддаване. Търгът ще се проведе при начална месечна наемна цена в размер на 152.90 лв. без ДДС.


По точките 12, 13, 14, 15 и 16, Общински съвет гласува „за“ предоставяне на парична помощ за хора в нужда.