УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ, СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ, УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,


Настоящият Общински съвет е свикан на 01.11.2011 година от г-н Красимир Живков - Областен управител на Софийска област.
В състава му влизат 17 общински съветници от 3 политически партии. От политическа партия „ГЕРБ" са 9 общински съветници, от политическа партия "Българска социалистическа партия" - 6 и от местна коалиция "Алтернатива за Етрополе"- 2.
По време на мандата Николай Огнянов Билев със Заявление - вх. № 455 от 22.11.2012 г. на основание чл. 30, ал. 4, т. 3 подава оставка като общински съветник, считано от 22.11.2012 г. С Решение № 151 от 23.11.2012 г. Общинската избирателна комисия - Етрополе предсрочно прекратява правомощията на общинския съветник Николай Огнянов Билев на основание чл. 30, ал. 4, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. С Решение № 153 от 23.11.2012 г. на Общинската избирателна комисия - Етрополе обявява за избран за общински съветник Давид Георгиев Давидов, следващият в листата кандидат от квотата на БСП, на мястото на освободения от длъжност Николай Огнянов Билев. На 27.11.2012 г. Давид Давидов полага клетва и подписва клетвен лист.
Със Заявление - вх. № 39 от 14.02.2014 г., общинският съветник Володя Вълов заявява, че напуска групата Местна коалиция "Алтернатива за Етрополе" и става независим общински съветник. Със същото заявление подава и оставка като Председател на Комисията по административно управление и обслужване на населението и като член на Комисията по бюджет, финанси, търговия, съобщения, местни данъци и такси, какъвто е бил досега като представител на Местна коалиция „Алтернатива за Етрополе" и става като независим общински съветник председател на комисията по административно управление и член на комисията по бюджет.
При провеждане на първото заседание най-младият общински съветник не е навършил 30 години, най-възрастният е 69 години, а средната възраст на общинските съветници е 49 години.
В Общинския съвет има три жени с три различни професии - лекар, икономист и учител. Най-много общински съветници -7 /41 %/, са инженери.
Осем от общинските съветници - Марин Димитров, Георги Николов, Младен Недков, Пламен Иванов, Мила Манчева, Владимир Александров, Пенко Нинов, Давид Давидов са избрани за съветници за първи мандат, шест съветници - Валентина Николова, Линко Лилов, Николай Николов, Мирослав Василев, Милчо Цацов и Володя Вълов са избрани за втори, двама - Христо Андреев и Боряна Керемидска за трети и един - Иван Герчев за четвърти мандат.
В Общинския съвет са сформирани 6 постоянни комисии:
1. Комисия по бюджет, финанси, търговия, съобщения, местни данъци и такси с Председател Линко Иванов Лилов.
2. Комисия по териториално и селищно устройство на общината, собственост, развитие на икономическите дейности, промишленост, транспорт, приватизация, екология, водно стопанство, гори, селско стопанство, ветеринарно обслужване, европейски програми с председател Георги Славов Николов.
3. Комисия по здравеопазване, социални дейности, трудова заетост, работа с пенсионерите с председател Валентина Василева Николова.
4. Комисия по работа с младежта, развитие на спорта и туризма, интеграция с ромите и други малцинствени групи с председател Боряна Ценова Керемидска.
5. Комисия по просвета, култура, вероизповедания с председател Мила Костадинова Манчева.
6. Комисия по административно управление и обслужване на населението с председател Володя Василев Вълов.
Общинският съвет създава още постоянна комисия във връзка със Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси с Председател Иван Александров Герчев, Местна комисия за обществен ред, сигурност и безопасност на движението с Ръководител Марин Цолов Димитров и Наблюдателна комисия към Общинския съвет във връзка със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража с Председател Марин Цолов Димитров.
От 01.11.2011-25.09.2015 г. Общинският съвет е провел 61 заседания /без свиканите 11-то редовно и 12-то извънредно за 29.09.2015 г./, от които 38 редовни и 23 извънредни или средно по 15 заседания на година. Съгласно закона„Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно". Продължителността на заседанията е 19 часа и 45 минути или средно по 20 минути на заседание/Приложения №№ 1/01.11.2011-2012, 1/2013, 1/2014, 1/ 01.01.2015-25.09.2015.
Средно на всяка сесия са приети по 12 решения.
На редовните заседания са приети средно по 18 решения. Най-много решения са приети на 4-то заседание, проведено на 23.04.2013 г. - 37 броя, на 3-то - 25.03.2014 г. - 36 броя, на 14-то - 17.12.2013 г. - 33 броя, на 12-то - 26.06.2012 г. - 29 броя, на 4-то - 29.04.2014 г. - 27 броя.
На извънредните заседания са приети средно по 3 решения. На осем от извънредните заседания е прието по едно решение, а на три - по 6 решения.
На 20-то извънредно заседание на Общинския съвет, проведено на 07.12.2012 г., не е прието нито едно решение. В началото на заседанието в залата присъстват 11 общински съветници. След докладването по т. 1-ва от дневния ред е поискана почивка от 15 минути. След почивката кворумът е нарушен. Почивката продължава по-дълго, но в залата няма кворум и заседанието е закрито.
Отсъствието на общинските съветници от заседанията на Общинския съвет е отразено в Приложение № 2. /всички приложения са на разположения в канцеларията на Общинския съвет/ 
Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, създадените към Общинския съвет Постоянни комисии провеждат заседания преди всяко заседание на Общинския съвет, на което обсъждат и вземат становище по постъпилите предложения по проекта за дневен ред, съобразно компетенциите им.
В състава на всички постоянни комисии са включени по 5 общински съветници.
Един общински съветник е в три комисии, дванадесет общински съветници са в две комисии, трима - в една комисия.
В Приложение № 3 е отразено присъствието и отсъствието на общинските съветници в заседанията на постоянните комисии. /всички приложения са на разположения в канцеларията на Общинския съвет/.   
В приложения № 4 и № 4а са заседанията на постоянните комисии - брой заседания, заседания на които всички членове на комисиите присъстват и заседания без кворум.
Най-много заседания е провела Комисията по териториално и селищно устройство на общината, собственост, развитие на икономическите дейности, промишленост, транспорт, приватизация, екология, водно стопанство, гори, селско стопанство, ветеринарно обслужване, европейски програми - 45 броя.
Най-редовни на заседанията на постоянна комисия са членовете на Комисията по административно управление и обслужване на населението.
На 5 заседания на Комисията по бюджет, финанси, търговия, съобщения, местни данъци и такси не е имало кворум. В Общинския съвет са постъпили общо 1325 материала.
Разпределението на постъпилите материали от началото на мандата до 25.09.2015 г. е отразено в Приложение № 5. В Приложение № б е разпределението на постъпилите материали по вид. Изходящите писма са 411 броя.
През отчетния период има отправени 21 писмени питания от които от Групата общинските съветници на партия „Българска социалистическа партия" - 17 броя, от Николай Тодоров Николов - 2 броя, Володя Василев Вълов - 1 брой и Георги Славов Николов - 1 брой.
От общинските съветници от Партия "ГЕРБ" има две Искания за свикване на 2 извънредни заседания на Общинския съвет.
Питанията и Исканията са отразени в Приложения № № 7/2012, 7/2013, 7а/2013, 7/2014 и 7/01.01.2015-25.09.2015.
На проведените 61 заседания на Общинския съвет в дневния ред са включени и разгледани 783 точки или средно по 13 точки на заседание /Приложение № 8/. От тях допълнително са включени 49 точки. Отменени от предварителния дневен ред са 21 точки.
По 654 точки от тях или 84 % докладва Кметът на общината - инж. Богомил Георгиев, по 41 точки - Председателят на Общинския съвет, по 68 - общински съветници.
Общинските съветници, когато им е дадена думата, са се изказали 1463 пъти - средно по 24 пъти на заседание или средно по 86 изказвания на общински съветник, за да подкрепят или не основното предложение, предложеното от друг общински
съветник или да направят ново предложение, да обяснят вот на гласуване или по процедурен въпрос /Приложение № 9/.
Най-често думата е вземана от Милчо Цацов - 248 пъти и Боряна Керемидска - 236.
През настоящия мандат Общинският съвет е приел общо 742 решения /Приложение № 10/.
Без обсъждане са приети 488 броя - 66 % от решенията.
С поименно гласуване са приети 494 броя - 67 % от решенията. Това са решения касаещи бюджета; размера на местните такси; решения за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество и конкретните правомощия на Кмета на общината и кметовете на кметства; решения за дейността на търговските дружества с общинско имущество; за ползване на банкови кредити, за предоставяне на безлихвени заеми, както и решения за поемане на общински дълг и участие на общината в сдружения на местни власти в страната и в чужбина и в други юридически лица с нестопанска цел.
От Общинския съвет с нови решения са изменени 9 % от приетите решения и са отменени 4 % от приетите решения.
От Областния управител е отменено едно решение, а 4 са върнати за преразглеждане от Общинския съвет. От решенията, върнати за преразглеждане, едно е отменено от Общинския съвет, а 3 повторно са прегласувани от Общинския съвет.
Обжалвани в Административен съд са 3 решения, приети от Общинския съвет. От тях едно е отменено, едно е оставено в сила и едно е в процедура.
През 2012 г. господин Радослав Димитров Стоянов е удостоен с Почетен знак „Златен герб" на община Етрополе, г-н Георги Христов Билев - с Почетен знак „Плакет с изображение на Часовниковата кула" за изключителния му принос за развитието на културата и спорта в общината и във връзка със 70-годишния му юбилей. С Почетен знак „Грамота" са удостоени Николай Пламенов Петков и Теодора Николаева Николова.
През 2014 г. Ралица Цанкова Ботева е удостоена с Почетен знак „За граждански принос" и "Статуетка с фигура на спортист" за заслугите й в развитието   на ученическия спорт в община Етрополе; Васил Георгиев Василев - с Почетен знак „За граждански принос" и "Статуетка с фигура на спортист" за заслугите му в развитието на спорта в община Етрополе и Йоан Даниелов Димитров с Почетен знак „Грамота" за спечелени призови места в национални и международни състезания.
Със званието „Почетен гражданин на община Етрополе" Общинският съвет удостои Джоко Росич за големите му заслуги и принос към българското кино, активното участие в културния живот на с. Бойковец и община Етрополе и във връзка с неговата 82-годишнина и Емил Делчев Димитров за изключителни заслуги към града и общината във всички области на обществения и икономическия живот.
По съдържание приетите решенията са представени в Приложение № 11.
През мандата се поддържат три регистъра:
1. Регистър на приетите наредби, техните изменения и допълнения. /Приложение № 12/.
2. Регистър на приетите планове, правилници, програми, стратегии, доклади и други, техните изменения и допълнения /Приложение № 13/.
3. Регистър на гражданите, удостоените със званието „Почетен гражданин", „Почетен знак" и „Грамота" /Приложение № 14/.
Първите два регистъра дават пълна информация относно приетите от Общинския съвет нормативни актове и измененията и допълненията, направени в тях.
Към отчета е приложена Справка за заседанията, приетите решения, входящата и изходяща поща за периода 28.10.1991 -25.09.2015 г. по години за б-те мандати на Общинския съвет /Приложение № 15/.
На заседанията на Общинския съвет присъстват кметовете и кметските наместници на населените места в общината.
С цел изясняване и доуточняване на някои предложения, при заявено желание от страна на Председателите и членовете на Постоянните комисии, на заседанията на комисиите са канени специалисти от Общинска администрация.
През отчетния период дейността на Общинския съвет е прозрачна. Всеки жител на общината може да се запознае с обсъжданите материали и приетите решения, включително и кой съветник как е гласувал при поименните гласувания. Чрез интернет страницата на Общината и вестник „Етрополски преглед" гражданите се уведомяват за предварителния дневен ред на заседанията и за приетите правилници, наредби, програми и решения, приети на заседанията на Общинския съвет.
Всички материали от заседанията на Общинския съвет и приетите решения, съгласно закона се изпращат на Областния управител и Районната прокуратура.
При изготвянето на настоящия отчет на Общинския съвет са използвани данни от присъствените листа на заседанията на Общинския съвет и постоянните комисии и анализ на протоколите от заседанията на Общинския съвет.
Накрая, искам да изкажа благодарност на всички общински съветници за съвместната ни работа, да благодаря на Кмета на общината инж. Богомил Георгиев и общинската администрация за съдействието, което аз и общинските съветници сме получавали по време на работата си.
 
Председател на ОбС: /п/ Христо Андреев