3 413 е общият брой на учениците в общинските и държавни училища през учебната 2016/2017 год. в община Ботевград. От тях 352 са първокласниците. Най-много са записани в ОУ „Никола Йонков Вапцаров” – 160. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград броят на първокласниците е 46, в ОУ "Васил Левски" – Ботевград – 34, в ОУ "Отец Паисий" – Врачеш – 40, в ОУ „Патриарх Евтимий“ – Новачене – 12, в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Скравена – 18, в ОУ "Любен Каравелов" – Трудовец – 21, ОУ "Васил Левски" – Литаково – 18, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Липница – 3. 


По традиция учебната година във всяко учебно заведение на територията на Ботевград и селата ще бъде открита с празнична програма. На тържествата в отделните училища ще присъстват представители на общинската администрация. В първия учебен ден кметът Иван Гавалюгов ще приветства учениците от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. 


Учебните заведения са готови да посрещнат своите възпитаници утре. 


Общината обмисля ново разпределение на училищната база, което ще бъде реализирано след тази учебна година, съобщава „Ботевградски вести плюс”. То предвижда детска градина „Саранск” да се премести в сградата на ясла „Детелина”, която предстои да бъде ремонтирана по ОП „Региони в растеж”. Идеята е източното крило на сградата на ОУ „Васил Левски”, където сега се намира детската градина, да се настанят учениците от основното училище. Тай като съжителството на училище и детска градина не е удачно, детската градина ще бъде преместена. 


Както е известно – източното крило на сградата бе ремонтирано пред пет години, но досега стои заключено. В същото време крилото, където учат децата, е в окаяно състояние: покривът тече, таванът на третия етаж пада, в стаите има мухъл. Опасно е и на двора, тъй като пада мазилка от фасадата на сградата. На 15 септември  учениците от прогимназиалния курс ще бъдат преместени в другото крило. От общината признават, че са се забавили с ремонта на покрива на училището заради спиране на процедурата за избор на изпълнител. Новият срок за подаване на оферти е 16 септември. Общинското ръководство увери, че ремонтът на покрива няма да попречи на нормалния учебен процес в ОУ „Васил Левски”.