Правото и законността трябва да възтържествуват над задкулисието и безпринципността. 


Ние изразяваме категоричната си позиция – правото и законността трябва да възтържествуват над задкулисието и безпринципността. Настояваме пред вас да използвате всички допустими от закона начини и средства в Ботевград да се въведе ред и законност. Това се казва в отворено писмо на общински съветници от Ботевград, адресирано до министър-председателя и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и до главния прокурор Сотир Цацаров.


Това е второто поред отворено писмо на общински съветници от Ботевград до премиера и главния прокурор. През март миналата година 12 общински съветници от тогавашната опозиция алармираха президента, шефа на парламента, премиера и главния прокурор за крещящите примери на беззаконие, корупция, присвоявания, както и за лично и семейно имотно облагодетелстване от страна на тогавашния кмет Георги Цветанов Георгиев. След това писмо и последвала пресконференция в София започнаха серия от публикации в националните медии, които допълниха сюжети от писмото със скандални примери. През юни миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално заяви, че партията му се дистанцира от Георгиев и няма да издигне кандидатурата му на предстоящите местни избори. На 1 ноември 2015 година тогавашният неформален лидер на опозицията в Ботевград Иван Гавалюгов спечели балотажа срещу Георгиев и стана новият кмет на общината.


Авторите на новото отворено писмо изразяват своето разочарование от бездействието на институциите в страната и липсата на справедливо възмездие за извършените според тях множество незаконни действия от страна на екс кмета Георгиев.


БГНЕС публикува пълния текст на писмото:


„Уважаеми господин Борисов, уважаеми господин Цацаров, През месец март 2015 година 12 общински съветници от Ботевград в отворено писмо, подкрепено с подписите на близо 500 жители на града, алармирахме основните държавни институции за наложения модел на управление на община Ботевград през последните 12 години. Нашият апел целеше да ангажира вниманието на изпълнителната власт и съдебната система в лицето на прокуратурата за крещящите примери на беззаконие, корупция, присвоявания, както и за лично и семейно имотно състояние на управляващия нашата община по това време кмет Георги Цветанов Георгиев.


В отвореното писмо се цитираха констатации на официални държавни органи и общоизвестни в община Ботевград факти. Доклад на Сметната палата за извършена проверка на съответствие при финансовото управление на Община Ботевград за период 01.01.2012 – 30.06.2013. Ревизионен доклад, на базата на който е издаден ревизионен акт от Национална агенция за приходи – Териториална дирекция София, съставен на общинското търговско дружество „ВиК Бебреш“ ЕООД гр Ботевград. Сигнали за нередности, направени констатации и наложени санкции при изпълнение на европейски проекти с бенефициент Община Ботевград. Лошото стопанисване на общинското имущество и неговото разграбване. Схемата за продажба на общински имоти и участието на кметския син с дялове в повечето от тези имоти, известна като „кмет-губещ купувач-кметски син“ Мащабният строеж на хотелски комплекс в имение на кмета Георги Георгиев и активи на кметското семейство, както и други скандални примери за лично и семейно облагодетелстване.


Няма да крием от вас. Авторите на отвореното писмо, както и огромната част от жителите на общината очакваха незабавната реакция на всички отговорни институции в държавата – президентството, Народното събрание, правителството, съда, следствието и прокуратурата. Хората в Ботевград очакваха справедливо възмездие в рамките на закона за допуснатите закононарушения от страна на тогавашния кмет на общината и виновните длъжностни лица.


Недоволството на хората от старото управление даде резултат на местните избори. След като гражданите на общината осъзнаха факта, че законността и реда няма да бъдат наложени отвън, с масов вот на 1-ви ноември миналата година избирателите изхвърлиха досегашния кмет от общината, надявайки се той да остане на бунището на историята. Местните избори от миналата есен доведоха на кметския пост г-н Иван Гавалюгов. В местния парламент се конструира реформаторско мнозинство с участието на ГЕРБ, групата на ГДБОП (от която е кмета на общината) и БСП.


Още в началото на мандата на новото управление започнаха да гърмят една по една мините, заложени от старото ръководство. На община Ботевград досега са наложени финансови корекции в размер на 8 387 379 лв. Те са натрупани по проекти на общината, реализирани по време на управлението на Георги Георгиев през стария програмен период - 2007 – 2013 год.


В края на 2015 год. Сметната палата на Република България изготви нов Одитен доклад № 0400109015 за резултатите от извършен финансов одит на Годишния финансов отчет на община Ботевград за 2014 г. В доклада са направени констатации за редица нарушения на бюджетната дисциплина и в резултат е отказана заверка на Годишния финансов отчет на община Ботевград за 2014 г.


Във връзка с констатацията, че към 31.12.2014 г. не са начислени вземания за отдадени под наем недвижими имоти, собственост на общината, в размер на 381 892 лв. е подаден сигнал до Софийска окръжна прокуратура.


Всичко посочено по-горе е в резултат на недалновидна политика на бившия кмет. Георги Георгиев превърна община Ботевград в огромен длъжник на държавата. Ето защо има вероятност Ботевград да попадне в списъка на общините със сериозни финансови проблеми, на които ще бъдат наложени оздравителни програми и мониторинг. Очевидно е едно, корекциите трябва да бъдат платени с общински средства. Така всеки един пълнолетен жител на общината ще трябва да извади пари от собствения си джоб заради деянията на бившия ни градоначалник.


Година и половина след като изпратихме отвореното писмо, не виждаме има ли някакъв резултат. За огромно наше съжаление държавата досега абдикира от своите задължения в Ботевград. Доколкото ни е известно бившия кмет не е нито обвиняем, нито подсъдим. Нарушенията и престъпленията останаха ненаказани. Така и не се появиха официални информации за образуване на досъдебни производства по множеството прокурорски преписки. В съда няма внесен дори един обвинителен акт срещу бившия кмет. Ботевград едва ли ще дочака да го види зад решетките. Всъщност, подсъдими в Ботевград се оказаха единствено и само авторите на отвореното писмо, които бяха дадени на съд, с обвинение за клевета от лицето Георги Цветанов Георгиев. Както казва родната поговорка, и тук крадецът вика „Дръжте крадеца!”.


Това ни дава повод да се запитаме: Има ли отворен политически чадър над лицето Георги Цветанов Георгиев и каква е цената за тази протекция?


А доскорошният ни градоначалник сега се е превърнал в мощен инвеститор и е предприел мащабна строителна инвазия. Екс кметът лично и почти ежедневно надзирава приключващия строеж на голямата жилищна кооперация до Съдебната палата в Ботевград, която формално се води собственост на дъщеря му – студентка. Синът на Георгиев, печално известния бивш депутат Даниел Георгиев, пък извършва надзор над санирането на друга жилищна кооперация в началото на пътя за вилна зона Зелин. Още продължава строежа на голям хотелски комплекс в местността Камен дол край село Новачене, който отново се води собственост на фирмата на дъщерята студентка „Алфа АСТ” ЕООД.


Категорично настояваме оторизираните институции, като НАП, прокуратурата и други, да приключат най-сетне с проверките за установяване произхода на финансовите средства на Георгиев и неговото семейство. Всяко забавяне помага на Георгиев да узакони средствата, с които разполага. Носят се легенди за цената на квадратен метър от строящата се до съда сграда. Цитираните суми за продажба на обектите „на зелено” са нереални дори за централната част на гр. София. Имаме предвид, че бившия градоначалник в опит да оправдае имотното си състояние вече декларира заеми в смайващи размери от своя син Даниел Георгиев и от личния си адвокат Цено Цеков. Всяко допълнително забавяне на институциите дава възможност на Георгиев да прикрие следите от своите действия.


Уважаеми господин Борисов, уважаеми господин Цацаров,


В това отворено писмо ние изразяваме категоричната си позиция – правото и законността трябва да възтържествуват над задкулисието и безпринципността. Настояваме пред вас да използвате всички допустими от закона начини и средства в Ботевград да се въведе ред и законност. Настояваме за реални действия, които да доведат до край множеството предварителни проверки на Окръжна прокуратура София, ОДМВР София област, Главна дирекция „Национална полиция”, НАП, АДФИ, АФКОС, Сметната палата и други институции. Човекът, който се разпореждаше със съдбите ни в продължение на 12 години, трябва да получи справедливо възмездие и присъда.


Ако това поредно наше отворено писмо не доведе до реална намеса на държавата в Ботевград, то тогава ще бъдем принудени да алармираме за бездействието на официална София европейските институции в Брюксел и да потърсим оттам ред, законност и справедливост.


Няма да позволим повече задкулисието, беззаконието и безпринципността да върлуват в града с името на Ботев!


Авторите, подписали писмото са: Цветан Миньовски, Филип Филипов, Цветан Цолов, д-р Веселка Златева, Христо Якимов, д-р Марияна Горгачева, Цеца Христова, Яница Иванова, Николай Димитров.