ВГ“ОРЕНДА“ С УЧАСТИЕ  ВЪВ ФЕСТИВАЛА „БАЛКАНСКА ЧЕРГА-2016“
„Балканска черга“  е фестивал на шарената черга, майсторската скара, домашната ракия, фолклора и занаятите, който събира хора от цяла България, Сърбия и Македония. Организатори на фестивала са кметството на с. Шишковци и сдружение „Роден край“.
Ето какво казва за фестивала Борислав Крумов – председател на сдружението:“Балканите – тая шарена, кърпена черга от етноси , религии и национализми, въпреки разнобоя на мнения, идеали и интереси има нещо, което ни обединява , нещо, наречено балкански дух.  Фестивалът „Балканска черга“ е опит да се напише една нова история с различен прочит, където българи, сърби и македонци сядат на една маса и показват характерни обичаи, занаяти и фолклор.“
Близо 2000 участници  взеха участие в тазгодишното  шесто издание на "Балканска черга", чийто домакин е кюстендилското село Шишковци. Проявата започна с откриване на изложба на черги от цялото Краище, без оглед на държавни граници. Студенти от НХА показаха свои картини и скулптори, сътворени на пленер в това село, прочуло се в цял свят заради големия български художник Владимир Димитров Майстора, живял и творил тук.
За гостите и домакините имаше изложение на местни земеделски производители и занаятчии от цялото Краище, които демонстрираха тъкачество, кошничарство, ножарство, златарство и др. Почитателите на кулинарията имаха възможност да се насладят на изложбата на зелници и баници, които бяха част от конкурса“Зелника на майстора“. По традиция фестивалът завършва с народни борби и най-якият пехливанин си тръгва с агне, а през трите фестивални дни вечер на сцената се изявяват гост-изпълнители.  ВГ“Оренда“  се включи със свои изпълнения във фолклорната част на фестивала с песните „Море сокол пие“, „Катерино моме“ и „Българи“. Групата получи покана за участие и във фестивала „Босилеградско краище пее и танцува“, който се провежда в края на месец юли, организиран от Център за култура „Босилеград“ и  община Босилеград, република Сърбия.
Благодарим на нашите приятели от Етрополе , които споделиха пътуването на ВГ“Оренда“  и  направиха дните от фестивала незабравими!
Текст и снимки: Петя Цекова