В първия си домакински мач от новия шампионат на НБЛ срещу Лукойл Академик баскетболистите на Балкан показаха коренно различно лице в сравнение с безславното им представяне в първия кръг в Самоков. Момчетата в зеленобели екипи спечелиха първите три части и водеха до 35-та минута.


След това обаче пролича умората заради късата ротация и това, съчетано с някои отсъждания на реферите във вреда на Балкан, доведе до пълен обрат от страна на гостите. В 35-та минута при 69-68 за Балкан с два поредни коша, гарнирани с техническо нарушение на Колин Вос, баскетболистите на тима от Правец направиха серия от 12-2. И победиха с 88-76, макар  че крайната разликта не отразява развитието на мача.


Най-важното бе, че след края на срещата, въпреки загубата,  привържениците на Балкан изпратиха с овации играчите и целия отбор. Отново на високо ниво бе черногорският център Михайло Секулович, който стана топреализатор с 18 точки и бе близо до дабъл-дабъл с овладените 9 борби. Силен мач изигра и Ивко Ивков, отбелязал 17 точки. Станимир Маринов вкара 11 точки и подаде 6 завършващи паса. Раздадоха се и Колин Вос със 7 точки и Амин Хот с 5. Повече се очакваше от Джейкъб Холмън, вкарал 6 точки. Радослав Кочев  завърши с 5 точки, с 4 е Алекс Илиев, 3 има Николай Маринов.


За тима от Правец над-всички бяха Дани Гибсън и Павлин Иванов. Американският гард вкара 5 тройки от 10 опита и има общо 23 точки, а българският национал отбеляза 21 точки с добър процент стрелба. А под коша властваше 211 см Стив Зак, завършил със 17 точки и 8 борби.