Горските територии на община Ботевград са 20  429 ха, като от тях 15 132 ха са държавна собственост, 3 149 ха – частна собственост, 1 646 ха общинска, 216 ха – на други юридически лица и религиозни организации, т.е. служителите на Горско стопанство – Ботевград охраняват 18 551 ха


От началото на тази година до момента са приети стотици сигнали, подадени на тел. 112, за незаконни дейности в горските територии. В много от случаите те са фалшиви, което струва скъп финансов и кадрови ресурс на стопанството, се посочва в отчета.


От началото на 2016 год. към настоящия момент са съставени 146 актове за установяване на административни нарушения и 300 констативни протокола от извършени проверки. 


Също от началото на тази година към момента по инициатива на Горското стопанство са реализирани три съвместни акции с Жандармерията и множество съвместни проверки с Регионални дирекции по горите и Изпълнителна агенция по горите. Полагат се изключителни усилия от страна на стопанството да се спрат от движение нерегистрирани автомобили, с които се извършват най-често нарушения. 


В сайта на Изпълнителна агенция по горите /www.iag.bg/ са публично достъпни всички издадени позволителни за сеч по населени места, превозни билети и транспортни средства, с които се превозва дървесина. 


С оглед задоволяване на гражданите с нарязани и нацепени дърва в кратки срокове и малки количества, Горското стопанство закупи подходящ лекотоварен автомобил и оборудва обект за рязане и цепене на дърва за огрев. Инвестицията е за над 40 000 лева, се посочва още в отчета на ТП ДГС Ботевград.