Кметът на общината е издал заповед да се състави комисия, която да направи преглед на всички строителни обекти, изградено от 2001 година насам


Увиснали греди на тавана, падаща мазилка и течове, огромни пукнатини по стените, дупки по дървения под, мухъл ... Такова е състоянието на физкултурния салон на основното училище в Новачене. Новият директор на школото Здравко Спасов разпоредил децата да не провеждат часовете по физическо в салона, защото е опасно. Впрочем - такива са и предписанията на санитарните власти. Физкултурният салон бе построен през 2006 година със средства на общината. За десет години сградата се оказа опасна за ползване!


"Жалко е, че такова хубаво съоръжение, просторно и газифицирано, на практика не може да се използва заради лошото му изпълнение" - казва Здравко Спасов. Той показва дебелината на дъските на пода и твърди, че тъй като е спестен материал, подът буквално е пробит на много места. Наложило се от училището да затварят дупките с ... дъски от чинове.


В сградата са предвидени задължителните съблекални и душове. Оказва се, че вода е прекарана, но не са монтирани нито кранове, нито батерии и на практика помещението никога не се е използвало. Има и зала за фитнес, в училището разполагат и с някакви уреди, но в залата тече и на практика е неизползваема.


"Този салон е много важен за учениците ни. Не само заради часовете по физическо възпитание, но и като възможност децата да изразходват енергията в игри - казва директорът на училището. 


В Новачене учат 107 деца, предимно от ромски произход. Според директорът салонът е добра възможност да бъде отдаван за ползване и на младежи от селото, които искат да спортуват. Това би било начин училището да получава някакъв доход, за да поддържа съоръжението.


След подадения сигнал от Здравко Спасов, комисия от общината направи оглед на салона. Оказа се, че в общината не са намерени никакви строителни книжа на физкултурния салон не само в училището в Новачене, но и за други обекти.


Кметът на общината е издал заповед да се състави комисия, която да направи преглед на всички строителни обекти, изградени от 2001 година насам. Комисията трябва да прецени какво е състоянието им и какви документи притежават сградите.