Предложението на общинското ръководството за вливане на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Липница в ОУ „Васил Левски” – с. Новачене наложи свикването на извънредно заседание на Общинския съвет, тъй като срокът за внасяне на предложение в Министерството на образованието и науката е до края на този месец. Затова и кметът Иван Гавалюгов предложи в така предложения проект да се добави точка, според която се допуска предварително изпълнение на взетото решение.


Дебатът по докладната записка продължи близо час. Думата за изказвания бе дадена на всички заинтересовани страни. В началото на дискусията кметът Иван Гавалюгов изложи подробно своите аргументи в подкрепа на предложението, което прави. Той бе категоричен, че децата в училището в Липница, нямат абсолютно никакви шансове да се възпитават, обучават и дори да завършат училище, защото те не посещават учебните занятия. „Тук въпросът е чисто принципен, дали считаме, че отделяйки проблемните деца, така наречени, на едно отделно място, те въобще имат някакъв шанс да се образоват или да научат най-елементарните неща. Ако проблемът остане, ние обричаме тези деца, включително и онези сред тях, които все пак подлежат на някакво обучение и възпитание, но нямат никакъв шанс в тази среда. Защото е ясно, че лошият пример е много по-заразителен. И тук въпросът е дали принципът, идеята, логиката на това да бъдат разделени, било то в училищата в Ботевград, ако са ботевградчанчета, в Новачене, Скравена, Литаково, Врачеш, т.е. разбити на по-малки групи, дали биха могли училищните ръководства и учителите да ги „заразят” с положителния пример на другите деца”, каза Иван Гавалюгов. Той подчерта, че общината е готова да помогне финансово, било то за транспорт или за нещо друго.

Съветникът Коцо Коцев попита какво е становището на Регионално управление по образование – София регион по въпроса. В отговор секретарят на общината Стефка Граматикова обясни, че от разговора й с началника на образователната структура – Росица Иванова, е станало ясно, че то ще бъде положително. Тя уточни, че становището на РУО – София регион е независимо от решението на Общинския съвет и че то е част от пакета документи, които трябва да бъдат внесени в образователното министерство.   

Думата по докладната поиска и кметският наместник на селото – Йонка Йотова. Тя поясни, че сред децата, които учат в Липница, няма нито едно от селото. Според нея това училище служи като крайна наказателна мярка за ученици с лошо поведение от другите училища, а потърпевши от тяхното лошо отношение са самите жители на селото.  „Премествайки проблемните деца в Липница, директорите си измиват ръцете и не поемат повече никаква отговорност за тях”, каза Йотова и подчерта, че подкрепя предложението на кмета Гавалюгов.

„С подкрепата на внесена докладна записка ще се прекрати една дългогодишна агония. Казвам това, защото съм бил учител в училището в Липница. Поздравления за г-н Гавалюгов, че казва на глас нещо, което учителската колегия знае. Поне от десет години училището в Липница е наказателна колония за най-проблемните деца, особено в градските училища”, каза директорът на училището в Новачене. Здравко Спасов заяви, че ако се вземе решение за преобразуване на двете училища в едно, той е готов да го изпълни. Спасов заяви още, че може да предложи работа на трима от седемте педагогически специалисти, които са в трудоспособна възраст и работят в училището в Липница. Той изрази надежда, че ако се вземе решение за преобразуване, общината ще окаже помощ на преобразуването училище за пренасочване на децата в другите училища, тъй като то няма да може да поеме всички ученици от Липница, а и не всички са с местожителство в Новачене.

Думата бе дадена на Станка Николова – временно изпълняващ длъжността „директор” на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Липница. Тя потвърди резултатите от проверките на общината, че децата не посещават учебни занятия. „Това са деца от многодетни семейства, проблемни деца. Те са се провинили по някакъв повод в предишното си училище и са дошли при нас в Липница. Много трудно се работи с тях. На тях им липсва внимание, липсва им семейната грижа. Затова стават агресивни, невъзпитани са, много са арогантни. Нашата цел е да издирваме децата, да ги приобщаване, да ги обучаваме, да ги възпитаваме. Ние сме категорични, че тези деца няма да могат да се приобщят в други училища. Може би това е само наше мнение”, каза Станка Николова. Тя изтъкна, че училището разполага с общежитие и подходяща база за обучение на такива деца, както и с учители с богат опит. „За нас сливането не е добре обмислено. То няма да бъде облекчение за многодетните семейства, а натоварване”, посочи Николова. 

Според съветника Йорданов, това са безпризорни деца, които ще създават проблеми и в другите училища. „Това най-много ме притеснява, каза той. – Прочетох за резултатите от проверките, то е страшно – едно-две деца в час. Но какво да направят тези безпомощни педагози?! Как да ги накарат да посещават училище, като това дете се е опрело на всички, както казваме на село. Иначе общината има своите аргументи, направила си е труда да проучи какво е положението в това училище. Затова ще подкрепя докладната, но пак казвам, пътят ще бъде труден”, допълни Йорданов.
 
Според Тихомир Найденов вливането на училището в Липница в училището на Новачене е стъпка, която ще доведе до подобрение на нещата. „Дали това ще се случи веднага, или след време, можем само да гадаем, но не трябва да се примиряваме със сегашната ситуация  в училището в Липница, защото тя е тревожно. Категорично смятам, че разпределени в другите училища, децата ще получат по-добро образование. Там ще има и повече възможност за контрол върху това дали те посещават училище. Дори само да седят там, колкото и да не им е добро поведението, все пак няма да бъдат на улицата. То е ясно, че една голяма част от тях не искат да учат, а насила няма как да стане. Но дори да седят в училище и да са длъжни да спазват някакви правила на базата на това, че в другите училища има по-сериозна охрана, че има училищни медиатори, здравни медиатори и други специалисти, е стъпка напред”. каза съветникът.

Според Георги Георгиев ефект от преобразуването няма да има. По негови думи така ще бъде отнет последният шанс на децата от училището в Липница да придобият някакво образование. Георгиев се изказа мнение, че настоящото ръководство на това учебно заведение и учителите в него са „изпуснали положението”. Според съветника атмосферата в училището в Новачене „не е в степени по-различна от тази в училището в Липница”.

Петя Кочкова изрази несъгласие с изказванията, че училищата се „прочиствали” от ученици, като ги изпращали в училището в Липница. Според нея родителите най-вероятно избират това училище заради общежитието или безплатната храна. Тя каза още, че няма поглед върху дейността на учебното заведение в Липница и поради това не може да изкаже мнение, както и да вземе категорична позиция по темата. Петя Кочкова вметна, че общината има своите аргументи за това предложение и не подлага на съмнение резултатите от проверките, които са извършени в учебното заведение. 

Припомняме:


http://botevgrad.com/news/73217/V-ObS-e-vneseno-predlojenie-za-preobrazuvane-na-uchilishtata-v-Novachene-i-Lipnica-v-edno/