Цяла нощ работници на ВиК Бебреш търсят авария във Врачеш, тъй като в селото не е имало вода. Това продължава до тази сутрин, когато добросъвестен гражданин подава сигнал във водното дружество за евентуалната причина, довела до липсата на вода в населеното място. 


Екип на ВиК се отзовава и установява източване на вода чрез хидрантен кран, който се намира в началото на Врачеш. Хидрантът е счупен и на него е закачен пожарникарски маркуч, по който водата отива във външна тоалетна, намираща се в двора на имот с паркирани в него камиони и багери. По думи на хора от селото, имотът е собственост на техен съселянин – бизнесмен. 


“Чрез хидранта е източена цялата система на селото, като вода. Не мога да си обясня стореното. Ние се борим за всяка капка вода, която пада, а някакъв идиот прави всички възможно да я източва“, каза пред наш репортер управителят на общинското дружество ВиК Бебреш - Цветозар Гаврилов. Според него това е чиста форма на саботаж.  “Ако не беше тази глупост, днес ботевградските резервоари щяха да бъдат на сто процента пълни, а в момента са на 60%“, допълни той. 


Мястото, на което се намира хидрантът, е най-ниската точка на Врачеш и налягането на водата там е най-високо, “Тук може да изтичат и пет литра вода в секунда – количество, необходимо за нуждите на половината село“, обясни управителят на общинското дружество и добави: “На сесията се коментираше, че язовирът се източва умишлено. Ето това е умишлено източване. Другото, което се дискутираше – да се спрат централните кранове, каквото бе предложението на Георгиев, е пълна глупост. Това означава да лишим напълно част от Ботевград, селата и вилните зони от вода.“. Гаврилов заяви още, че за източването на водата от счупения хидрантен кран ще уведоми прокуратурата и полицията. “Нека те установят чия е вината“, допълни той.


Къде се губи по-голяма част от водата, която влиза в язовир „Бебреш”? Това действително бе един от основните въпроси, разисквани на извънредната сесия на ОбС. От изказванията на кмета Иван Гавалюгов и управителя на ВиК Цветозар Гаврилов тогава стана ясно, че количеството вода, което влиза в язовира е около 80 литра в секунда, от тях 20 литра отиват за задоволяване нуждите на Ботевград и по 5 във Врачеш и Скравена. Къде отива останалото количество вода, след като и от Напоителни системи, и от ВиК твърдят, че са отстранили всички големи течове? Този въпрос породи съмнения, че водата от язовира може да се източва умишлено. Дори се чуха конкретни обвинения /http://botevgrad.com/news/67639/Prichinite-za-vodnata-kriza-i-merkite-za-ovladyavaneto-y-byaha-raziskvani-na-izvanredna-sesiya-na-ObS--dopalnena/. Днешният случай недвусмислено показва, че съмненията може да са основателни.


Къде ли още има “счупени хидрантни кранове“? Да се надяваме, че и те ще бъдат открити с безценната помощ на бдителни и отговорни граждани.