УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


По решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
На 20 ноември тази година отдаваме нашата дълбока почит към загиналите при пътни инциденти, към онези, чиито още рани не могат да бъдат заличени и продължават да страдат, и да изкажем съболезнования на близките им.
На този ден изразяваме нашата дълбока благодарност към полицаите, пожарникарите, лекарите, към всички, които всеки ден оказват помощ и съдействие на пострадалите и се борят за техния живот.
Нека в памет на жертвите мобилизираме нашите усилия на всички нива и поведем битка за живота на пътя.
Сега е моментът да отбележим колко много деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия като пътници, пешеходци, велосипедисти и то по вина на своите родители, близки или други участници в движението. Постигането на високо ниво на пътна безопасност започва от нашето отношение към обучението и формирането на трайни навици у децата още от най-ранна възраст за участие в пътното движение.
Нека си припомняме постоянно, че когато участваме в движението по пътищата, нашето внимание трябва да бъде остро и концентрирано.
В началото на всяко пътуване винаги трябва да ни съпътства мисълта, че в края му ни чакат две алтернативи: да пристигнем до своята цел живи и здрави или преминем през „портата“, зад която започва животът след катастрофата, от където няма връщане.
Затова днес призоваваме цялата общественост, всички жители, институции и организации, заедно да преосмислим отношението си към безопасността на движението, като към най-ценното – живота и здравето на човека.
В памет на загиналите и пострадалите от пътнотранспортни произшествия да се обединим за запазване на живота и здравето на хората, защото всеки живот си заслужава!