Не малка част от загиналите в Етрополския Балкан за Освобождението на Етрополе в далечната 1877 година са погребани в двора на църквата „Арахангел Михаил”.
Всяка година признателните етрополци свеждат глава пред подвига на руските солдати.
Така беше и днес, 24 ноември, в който ден отбелязваме 139-та година от тогавашните събития.
Дворът пред храма се изпълни с народ – ученици от СУ „Христо Ясенов” под чийто патронаж, по традиция,  е днешното събитие, служители в Общинска администрация, в обществени, културни и стопански организации, граждани. Гости бяха Стефан Борисов – заместник-кмет на Общината, Мариана Драганска – секретар на Общината, Росица Иванова – главен инспектор ПКВ в Общинска администрация, Иван Павлов – председател на РПК-Етрополе, инж.Валентин Цацов - директор Рудодобивен комплекс "Елаците", кметове на кметства служители в общинска администрация, ръководители на нестопански и обществени организаци, директори на училища, учители и много граждани.
 
Литературната композиция беше подготвена от ученици на СУ „Христо Ясенов”. Към програмата бяха четени и текстове на руски език от Марсел Димитров-11 г клас и Кристина Герчева-12 в клас, учуници от СУ"Хр.Ясенов".
Панихидата отслужиха отец Огнян и отец Христо.
Цветя на признателност бяха поднесени от името на кмета на Общината Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов, СУ „Христо Ясенов”, РПК – Етрополе и на БАС.