Единственият контакт, който съм имал с органите на прокуратурата и ОДМВР – София е по повод някакво прокурорско разследване, започнало през 2012 или през 2014 год. за незаконни байпасни връзки между ВиК и Напоителни системи. Тези връзки са изградени в годините назад, а не по мое време. Това заяви управителят на ВиК Бебреш Цветозар Гаврилов в отговор на въпроса: “ВиК дадена ли е на прокурор?“. Питането бе отправено от съветника Цветан Цолов във връзка с публикация в някакви сайтове, че прокуратурата била погнала ВиК за кражба на вода. 


На втория въпрос, също зададен от Цолов  - има ли плащания от страна на ВиК към Напоителни системи, Гаврилов обясни, че до момента от Напоителни системи са издадени осем фактури, за осем месеца назад, за доставка на вода на ВиК. От своя страна общинската фирма е изплатила сумите по четири от тях. 


“Не сме сключили договор, защото изчаквахме КЕВР да одобри предложената от Напоителни системи цена за доставка на вода. Комисията определи вече нова цена. При това положение можем вече да сключим договор“, разясни управителят на ВиК.


В дневния ред на редовната сесия в четвъртък бе включен за обсъждане междинен отчет на ВиК, обхващащ периода от 1 януари до 31 октомври 2016 год. Както се очакваше, докладната предизвика остра полемика. Според съветника Георги Георгиев “два милиона кубика вода ги няма, те са източени от общинската фирма“. Веднага след това гой добави, че ВиК подарява вода. Без да се усети съветникът от ОББО изпадна в противоречие с предишна свое изказване, направено по време на извънредната сесия за водната криза в началото на този месец. Тогава той бе категоричен, че “язовирът е източен умишлено чрез Напоителни системи и техния управител в Ботевград – Гачо Гачев“.


Как точно Георгиев е изчислил, че два милиона кубика вода се губят или, както той се изрази, “се подаряват от ВиК“, не стана ясно от неговите обяснения. На въпроса на кмета Иван Гавалюгов как установихте колко вода влиза на входа на пречиствателна станция “Чеканица“ – на око или с уред, съветникът отговори, че там е монтиран уред. По думи на управителя на ВиК,  и в двете пречиствателни станции за питейни води на територията на Ботевград не са монтирани измервателни уреди, за каквито твърди Георгиев.


“ВиК дружеството от много години се е управлявало по този начин – “видяхме“,  “мислехме“ – нещо на око“, подчерта Гавалюгов. В хода на обсъждането кметът заяви още, че “проблемът с настоящото състояние на ВиК, и въобще на ВиК инфраструктурата в Община Ботевград, е в резултат на действията или бездействията на управници на всякакви нива – управители, кметове, Напоителни системи, държава. „Не искам да конкретизирам колко години, защото някой от виновните ще се припознаят. Сигурно и преди тях са допускали тези грешки. Да, днес ние изпитваме резултата“, каза Иван Гавалюгов. 


Йордан Йордан пък изрази мнение, че общинската фирма е “катастрофирала“ и общината трябвало да я подпомага, докато стъпи на крака. “Събираемостта е малка  и там трябва много работа“, заяви той. Според Йорданов ОбС трябва да задължи дружеството да прекъсва подаването на вода към абонатите, които не си плащат редовно сметките. 


“Няма стабилизиране на ВиК, не се усеща“, заключи и Йорданка Лалчева. 


Филип Филипов посочи, че основното, което настоящият управител е успял да постигне, е именно повишаване на събираемостта на инкасираните водни количества – към 31.10.2016 г. те са с 212 000 лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. “Това означава, че дружеството работи добре. Ние оставихме на този управител да се бори с едно дружество, което всъщност беше фалирало“, допълни съветникът. 


Тихомир Найденов отбеляза, че са намалени драстично натрупаните през изминалите години задължения на дружеството към държавата. “Това са близо 250 000 лева, с които можеше да се изградят водопроводи, канализации, да се закупят уреди, да се монтират спирателни кранове. Те не са отишли за подобряване на състоянието на ВиК, което се дължи на хора, които много добре развиват поговорката: “Крадецът вика дръжте крадецът“, каза Найденов. 


Илин Черняшки напомни, че преди една година предишният управител на дружеството – Радослав Наков, поиска от общината да подпомага със 70 000 лева на месец съществуването на ВиК. “Оказа се, че фирмата се справя и без ежемесечна финансова помощ“, подчерта той.  


След тези изказвания дебатът се фокусира върху разходите за външните услуги на фирмата. Председателят на ОбС Мартин Тинчев и съветници от ОББО поискаха разбивка на момента. Управителят Цветозар Гаврилов се ангажира да им представи такава на следващия ден. Обещанието му обаче не ги накара да посмалят назидателния тон. Намеси се съветникът Тихомир Найденов, който обясни, че все пак става дума за синтетичен отчет с обобщени данни. 


“Отчетът е представен във вида, в който се внася в Търговския регистър. Един аналитичен отчет на дружество, каквото е ВиК, ще съдържа най-малко 50-60 страници“, обясни съветникът. Найденов попита защо тази информация не е поискана по време на заседанията на комисиите към ОбС, а се настоява за нея на самата сесия, но точен отговор така и не последва.