Баскетболният национал Александър Везенков е Спортист номер 9 на България за 2016 г. Това бе обявено на пищна церемония в НДК.


 Играчът на Барселона е първият баскетболист, попаднал в престижната класация, от много години насам. Любопитен факт е, че първата награда Спортист номер 1 на България пък получава Ваня Войнова през 1958 г.


 Актьорът Ивайло Христов обяви името на Везенков и връчи статуетка на президента на БФБаскетбол Георги Глушкков. Крилото на Барселона събра 202 точки в анкетата сред 154 действащи спортни журналисти от общо 51 електронни и печатни медии.


 „За мен е чест и съм много щастлив да съм сред 10-те най-добри спортисти на България. Благодаря на всички, които са гласували за мен. Това признание е голяма чест, но и отговорност - да се старая повече и да подобрявам нивото си. А и се надявам да запаля още повече деца да се отдадат на нашия спорт“, каза в специално видео Везенков, който не успя да пристигне за церемонията.


 „Нека тази награда да е стимул за младите които искат да поемат неговия път, труден, но славен, съм върха“, каза и Глушков на церемонията.