Така може да се определи Коледното тържество на 21.12.в Пенсионерския клуб „Ехо” в с. Лопян.
Защото и поводите за това събиране бяха три: наближаващите Коледни и Новогодишни празници, 87 години от рождението на дългогодишния деец на културата и почетен гражданин на Етрополе Пейо Мирчев Пеев и връчване на наградата, която съставът на вокалната му група спечели на тазгодините два фестивала в София.
Всяка сряда групата за автентичен местен фолклор към НЧ „Слънце” в с. Лопян с диригент Пейо Пеев се събира в Клуб „Ехо” на репетиция или по различни празнични и лични поводи. Както казахме, вчерашното събиране беше по три повода.
Започнаха с изпълнението на песни за Коледа, семейството, Рождество Христово и с пожеланията за здраве и благополучие на хористите и техните семейства.
За да почетат  рождения ден на диригента на състава Пейо Пеев, бяха дошли кметът на Лопян Цветелина Цакова и Чавдар Крачунов – председател на ОбС на БАС.
От името на Общинския съвет на БАС Чавдар Крачунов връчи на Пейо Пеев красив букет цветя и поздравителен адрес, в който се казва:
„Уважаеми господин Пеев,
Общинският съвет на БАС и твоите приятели, съратници и колеги те поздравяваме най-сърдечно и ти желаем най-искрено много здраве и крепко дълголетие по случай рождения ти ден - навършване на 87 години.
През своя живот ти допринесе много за изграждане и издигане на просветното дело и художествената самодейност в село Лопян, Етрополе, Софийска област и България. И сега не спираш да работиш според силите и възможностите си, независимо от трудните социално-икономически и политически условия в България.
За твоите усилия ти си награждаван с редица правителствени награди, но най-ценната награда за теб остава народното признание и похвала, и безкрайната признателност на твоите бивши ученици от с.Лопян.
Под твоето вещо ръководство самодейният хор на с.Лопян участва в редица национални фестивали и няколкократно е завоювал призови места на фестивала за патриотична и фронтова песен „Сребърните чучулиги“ и „Альоша“.
Бъди ни още дълги години жив и здрав и все така дееспособен, скъпи господин Пеев!”
От името на Кметството в с. Лопян, поздрав и думи на благодароност към Пейо Пеев за неговата дългогодишна културно-просветна дейност, изказа и Цветелина Цакова.
Цветя имаше и от членовете на групата.
В края на тържеството Чавдар Крачунов поднесе на диригента на групата наградата – грамота и плакет - от фестивала за патриотична и фронтова песен „Сребърните чучулиги“ и „Альоша“ в София.  
Припомняме, че тази година те участват за четвърти път на тези фестивали. И в четирите участия се завръшат като лауреати. Преди три години бяха изпратени като награда на едноседмична почивка в Руската морска почивна база на р. Камчия.