„Националната здравноосигурителна каса издаде служебен Национален рамков договор. Но не е сигурно дали ще остане служебен, защото ще имаме ново временно правителство . Новият министър на здравеопазването може да се споразумее с Българския лекарски съюз и да има нов договор. Иначе договорът ще бъде подписан през април. Междувременно  сме направили всичко възможно да запазим всички клинични пътеки в МБАЛ – Ботевград”, това съобщи д-р Красимир Кушев – управител на местното лечебно заведение. В момента  ботевградската болница работи по 123 клинични пътеки 


Д-р Кушев съобщи местното лечебно заведение изпитва недостиг на медицински сестри и акушерки. „Пусна ли сме обяви, че търсим да назначим такива кадри. Правим всичко възможно за увеличаване на медицинския състав на МБАЛ. Назначих на работа трима лекари. Те са работили в тази болница, но са напуснали по определени причини. Смятам, че на този етап сме направили минимума да запазим нивата на компетентност на всичките отделения.Те работят,  постъпили са доста болни. Извършват се както планови, така и спешни операции”, каза д-р Красимир Кушев.


Пред наш репортер управителят на болницата засегна и въпроса, свързан с решението на Здравната каса да намали лимитите на болниците  в страната с около 15 на сто. Според него това ще се отрази зле на дейността на лечебните заведения.   


„Лимитът на МБАЛ Ботевград е намален с 32 000 лева. Лошото е, че това стана в края на месеца, което поставя болничните мениджъри в състояние на безтегловност, нищо не можем да направим. Болните са лекувани, средствата са изразходвани, а НЗОК няма да ги плати, което ни поставя, меко казано, в неудобно положение. На болничния персонал няма да можем да дадем допълнително средства, а на доставчиците на медикаменти ще се наложи да плащаме разсрочено. В същото време ще натрупаме дългове, това е неизбежно… Според Министерството на здравеопазването средствата за здравеопазване се увеличават постоянно , а от осем година стойностите на клиничните пътеки не се увеличават, увеличават се цените на медикаментите, на хранителните продукти, токът, горивата… В същото  време минималната работна заплата се вдига и ни поставя в такова положение, че санитарите, които са на минимална работна заплата, ще получават колкото медицинските сестри, което е несправедливо. Поради тази причина медицинските сестри напускат страната и търсят по-добро заплащане в чужбина, коментира управителят на МБАЛ. –Законът ни задължава да вдигнем минималната работна заплата. Във връзка с това смятам да изготвим разчети, за да увеличим заплатите на медицинските сестри, акушерките, лаборантките и физиотерапевтите”, допълни д-р Кушев.