Тази сутрин министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова бе на посещение в РУ Ботевград. След приключване на работната среща с ръководния състав на полицейското управление тя направи изявление пред медиите, в което поясни, че през следващите десет дни със свои колеги от националната полиция ще посетят всички областни дирекции и някои от районните управления към тях, за да видят на място създадената организация за провеждане на специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. 


На въпроса на репортер „защо сега” , министър  Бъчварова отговори: „Защото сега имахме възможност да започнем назначаването на сътрудниците по охраната. Сега получихме средствата. При сегашния разговор колегите казаха, че с тази възможност за допълнителни лимити на бензина – двойно повече, ще могат да свършат много повече работа. По линия на битовата престъпност се работи – това е един от изводите от последните ми срещи в четири-пет областни дирекции. Малко видими са резултатите, защото справянето с един или друг случай, превенцията – не може да бъде новина, тя е част от ежедневието и оставя малко в сянка проблемните случаи. Но сега с този ресурс – гориво и сътрудници, се надяваме, че в следващите месеци ще се промени интензивността на работа и ще се подобрят резултатите от нея.”. 


За сътрудници ще бъдат назначавани хора, които са имали полицейски правомощия. С тях ще бъдат сключени трудови договори, няма да се назначават по Закона за МВР. Сътрудниците ще подпомагат дейността на полицаите. Това обясни министър Бъчварова. Тя съобщи, че в рамките на следващите месеци ще бъдат назначени 1 100 човека, в това число за София област – 48, от които 5 ще работят в РУ Ботевград. 


Министърът на вътрешните работи в оставка съобщи още, че междувременно се провеждат и конкурси за служители на МВР. До края на годината в системата на министерството ще бъдат назначени около 3000 нови служители.